Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Objem úverov čínskych bánk sa v septembri takmer zdvojnásobil

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ako uviedla čínska centrálna banka, komerčné banky v Číne poskytli v septembri úvery v objeme 2,47 bilióna jüanov (354,53 miliardy eur).

Peking 12. októbra (TASR) - Čínske komerčné banky poskytli v septembri takmer dvojnásobne vyšší objem úverov než v predchádzajúcom mesiaci, čím výrazne prekonali očakávania. Aktivitu komerčných bánk zvýšili kroky čínskej centrálnej banky na podporu ekonomiky po tom, ako realitná kríza a opätovné zvýšenie počtu chorých na COVID-19, s ktorým išlo aj sprísnenie protipandemických opatrení, viedli k oslabeniu rastu hospodárstva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ako uviedla čínska centrálna banka, komerčné banky v Číne poskytli v septembri úvery v objeme 2,47 bilióna jüanov (354,53 miliardy eur). Na porovnanie, v auguste poskytli banky pôžičky za 1,25 bilióna jüanov.

Septembrový objem úverov vysoko prekonal aj očakávania analytikov oslovených agentúrou Reuters. Tí počítali so zvýšením objemu poskytnutých pôžičiek na 1,80 bilióna jüanov. Výsledky prekonali aj objem úverov, ktoré čínske banky poskytli v septembri minulého roka. Vtedy to bolo za 1,66 bilióna jüanov.

Septembrový vývoj pôžičiek ovplyvnil najmä dopyt zo strany firiem. Tým banky poskytli úvery až za 1,92 bilióna jüanov, zatiaľ čo v auguste získali podniky pôžičky za 875 miliárd jüanov. Pôžičky pre domácnosti vrátane úverov na bývanie sa medzimesačne zvýšili približne o 200 miliárd jüanov.

(1 EUR = 6,9669 CNY)