Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Objem úverov čínskych bánk v októbri prudko klesol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čínske komerčné banky poskytli v októbri nové úvery celkovo za 615,2 miliardy jüanov (84,49 miliardy eur), uviedla vo štvrtok čínska centrálna banka.

Peking 10. novembra (TASR) - Objem úverov, ktoré poskytli čínske banky, sa v októbri prudko znížil, pričom pokles bol výraznejší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov. Tí pritom počítali s výrazným poklesom objemu nových pôžičiek. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a serveru Dow Jones Newswires.

Čínske komerčné banky poskytli v októbri nové úvery celkovo za 615,2 miliardy jüanov (84,49 miliardy eur), uviedla vo štvrtok čínska centrálna banka. Na porovnanie, v septembri objem nových pôžičiek dosiahol 2,47 bilióna jüanov. Analytici očakávali, že objem poskytnutých úverov sa prudko zníži, predpokladali však, že dosiahne približne 800 až 825 miliárd jüanov.

Výsledky boli slabšie aj v porovnaní s októbrom minulého roka. V ňom čínske banky poskytli pôžičky v hodnote 826,2 miliardy jüanov. Pod októbrové údaje sa veľkou mierou podpísalo opätovné sprísnenie opatrení v boji proti ochoreniu COVID-19 po tom, ako počet infikovaných novým koronavírusom v poslednom období výrazne vzrástol.

V prípade započítania pôžičiek od nebankových finančných inštitúcií dosiahla hodnota poskytnutých úverov v Číne minulý mesiac 907,9 miliardy jüanov. V predchádzajúcom mesiaci predstavoval ich objem 3,53 bilióna jüanov.

(1 EUR = 7,2813 CNY)