Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Objem úverov čínskych bánk vzrástol v novembri na takmer dvojnásobok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za 11 mesiacov roka poskytli čínske banky pôžičky v celkovej hodnote 19,91 bilióna jüanov, dodala čínska centrálna banka.

Peking 12. decembra (TASR) - Objem nových úverov, ktoré poskytli čínske banky, zaznamenal v novembri oproti predchádzajúcemu mesiacu rast na takmer dvojnásobok, keď situáciu v októbri ovplyvnili prísne protipandemické opatrenia. Ekonómovia však očakávali ešte výraznejšie zvýšenie objemu pôžičiek. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čínska centrálna banka v pondelok zverejnila, že komerčné banky poskytli minulý mesiac nové úvery v objeme 1,21 bilióna jüanov (164,68 miliardy eur). Na porovnanie, v októbri dosiahol objem poskytnutých pôžičiek 615,2 miliardy jüanov. Pod októbrové údaje sa veľkou mierou podpísalo opätovné sprísnenie opatrení v boji proti ochoreniu COVID-19, keď v danom období počet infikovaných novým koronavírusom výrazne vzrástol.

Napriek prudkému zvýšeniu bol novembrový objem úverov nižší, než sa čakalo. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali, že banky zvýšia hodnotu úverov na 1,35 bilióna jüanov. Na porovnanie, v novembri minulého roka poskytli čínske banky pôžičky v celkovom objeme 1,27 bilióna jüanov.

Väčšinu z poskytnutých pôžičiek predstavovali firemné úvery, ktorých objem sa v porovnaní s októbrom zvýšil na takmer dvojnásobok. Hodnota firemných úverov dosiahla v novembri zhruba 884 miliárd jüanov, zatiaľ čo v októbri banky poskytli firmám pôžičky za vyše 462 miliárd jüanov. Vzrástli aj pôžičky domácnostiam vrátane úverov na bývanie, ich objem bol však v porovnaní s úvermi pre firmy zhruba štvrtinový.

Za 11 mesiacov roka poskytli čínske banky pôžičky v celkovej hodnote 19,91 bilióna jüanov, dodala čínska centrálna banka. To je tesne pod rekordnou hodnotou z minulého roka, keď za 11 mesiacov 2021 poskytli banky úvery v hodnote 19,95 bilióna jüanov.

(1 EUR = 7,3475 CNY)