Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Oblastné organizácie cestovného ruchu poslali list ministrovi dopravy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Destinácie upozorňujú štát, aby ich nenechal padnúť na kolená, lebo neskorá pomoc môže mať neblahé následky.

Liptovský Mikuláš 7. apríla (TASR) – Oblastné organizácie cestovného ruchu (OOCR) zastrešujúce Liptov, Vysoké Tatry, Bratislavu a Košice poslali otvorený list ministrovi dopravy a výstavby SR Andrejovi Doležalovi (nominant Sme rodina). Poukazujú na kritickú situáciu, v ktorej sa pre koronakrízu ocitlo odvetvie cestovného ruchu a tisíce jeho zamestnancov. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu liptovskej OOCR Katarína Šarafínová.

"Odvetvie cestovného ruchu bude najpostihnutejšie opatreniami vlády SR, zariadenia cestovného ruchu zostali zo dňa na deň bez tržieb. Tisíce zamestnancov zostali doma, mnohí už o prácu prišli alebo sú nedobrovoľne na dovolenke. Ťahúni cestovného ruchu, teda veľké firmy či hotely, majú zavreté prevádzky. Nespadajú pod ekonomické opatrenia vlády, napriek tomu musia platiť zamestnancov, nájmy, splátky úverov a množstvo iných výdavkov," uviedla Šarafínová. Navrhujú preto zavedenie tzv. kurzarbeitu, žiadajú podporu aj pre veľké firmy a pokračovanie podpory destinačného manažmentu regiónov.

Veľkonočné obdobie bolo v minulosti z pohľadu turistického ruchu podľa Šarafínovej považované za top termín. Pre pandémiu tentoraz zostanú prevádzky cestovného ruchu zavreté. "Budeme radi, ak na Liptove udržíme zamestnanosť a nedôjde k húfnemu prepúšťaniu," zhodnotil predseda predstavenstva OOCR Región Liptov Ján Blcháč.

V štyroch destináciách, ktoré ministerstvu ponúkli dialóg, vlani prenocovalo 7,6 milióna hostí, čo podľa Šarafínovej predstavuje 43 percent prenocovaní na Slovensku. Destinácie upozorňujú štát, aby ich nenechal padnúť na kolená, lebo neskorá pomoc môže mať neblahé následky. Zároveň veria, že sa v krátkom čase nájdu s ministerstvom spoločné riešenia, ktoré budú systémové, efektívne a pomôžu všetkým.

Vláda do konca tohto týždňa alebo najneskôr budúci týždeň predstaví konkrétne riešenia na pomoc veľkým zamestnávateľom. Malo by ísť napríklad o podporu udržania pracovných miest, ako k tomu prišlo už v prípade živnostníkov a malých firiem. Na utorkovom rokovaní pod vedením premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) sa na tom zhodli predstavitelia vlády a zamestnávateľských združení.