Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Obľuba autonómnych prvkov výbavy pri ojazdených autách rastie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzi požiadavkami sú aj komfortné prvky, ako napríklad vyhrievané sedadlá, volant alebo čelné sklo.

Bratislava 25. januára (TASR) - Aj keď trh s novými a ojazdenými automobilmi stagnuje, niektorí predajcovia naďalej rastú. Len v sieti autocentier AAA Auto sa v minulom roku predalo rekordných 86.000 automobilov. Zvyšujú sa aj nároky zákazníkov na výbavu pri jazdených autách. Najvyšším tempom rastie záujem o autonómne prvky. Klimatizáciu alebo tempomat má už väčšina áut.

"Aj rok 2019 ukázal ďalší nárast obľuby ojazdených automobilov. V stredoeurópskom regióne sme ich predali rekordný počet. Zákazníci majú zároveň stále vyššie požiadavky na výbavu a do popredia záujmu sa začínajú dostávať autonómne prvky výbavy. Klimatizácia, hmlovky či základné prvky bezpečnosti, ako sú ABS, ESP alebo airbagy, patria k úplnému základu," uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti AURES Holdings, ktorá medzinárodnú sieť autocentier AAA Auto prevádzkuje.

Podľa nej viac ako polovica áut má už aj tempomat, multifunkčný volant alebo dažďový senzor. Ďalej rastie záujem aj o komfortné prvky, ako napríklad vyhrievané sedadlá, volant alebo čelné sklo.