Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Obmedzenie dodávok plynu presvedčilo 40% Nemcov začať šetriť energiami

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Z celkového počtu Nemcov, ktorí sa rozhodli šetriť energiami, 53 % uviedlo, že znížili počet elektrických spotrebičov v pohotovostnom móde.

Berlín 17. júla (TASR) - Obmedzenie dodávok ruského plynu do Nemecka presvedčilo približne 40 % Nemcov, aby začali šetriť energiami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Ako ukázal prieskum YouGov pre DPA, od útoku Ruska na Ukrajinu pred takmer piatimi mesiacmi 39 % z anketovaných Nemcov pristúpilo k opatreniam, ktoré pomáhajú znížiť spotrebu energie. Približne 11 % začalo šetriť energiami už krátko po invázii, 28 % sa pre podobné kroky rozhodlo v posledných štyroch týždňoch.

Z celkového počtu Nemcov, ktorí sa rozhodli šetriť energiami, 53 % uviedlo, že znížili počet elektrických spotrebičov v pohotovostnom móde. Takmer polovica sa kratšie sprchuje než v minulosti, prípadne používa chladnejšiu vodu. Približne 10 % Nemcov obmedzilo streamovanie filmov alebo seriálov a 18 % uviedlo, že toľko nevarí. Z Nemcov, ktorí zatiaľ k žiadnym úsporným opatreniam nepristúpili, iba 9 % takéto plány nemá ani do budúcnosti.