Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Obnova hradu Likava bude pokračovať

Na snímke z dronu výstavba úseku diaľnice D1 Hubová - Ivachnová. Ružomberok, 2. marca 2021. V pozadí hrad Likava. Foto: TASR - Michal Svítok

Kráľovský strážny hrad pred rokom 1341 vybudoval zvolenský župan Donč.

Likavka 12. apríla (TASR) – Obnova hradu Likava v Ružomberskom okrese bude v nasledujúcom období pokračovať. Zásluhou rekonštrukcie by mali sprístupniť ďalšie priestory interiéru, nádvoria a exteriéru. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) o tom informoval na sociálnej sieti.

Na projektovú dokumentáciu a práce, ktoré by nadväzovali na predchádzajúce rekonštrukcie, pôjde 120.000 eur. "Čo sa týka termínu realizácie rekonštrukčných prác, ten závisí od možnosti získania externých finančných zdrojov zo štrukturálnych fondov Európskej únie," konkretizovali z kraja.

Kráľovský strážny hrad pred rokom 1341 vybudoval zvolenský župan Donč. Architektúra hradu je svedectvom obdobia neskorej gotiky a renesancie, palácový komplex sa radí medzi najvyššie stavby svojho druhu na Slovensku. V súčasnosti je pre návštevníkov prístupná Hunyadyho veža, v ktorej sa nachádza expozícia dejín hradu, a dve nádvoria dolného hradu.