Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Podieľ obnoviteľných zdrojov na spotrebe elektriny v EÚ rastie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/SINC

Z jednotlivých štátov EÚ je na prvom mieste Rakúsko, kde sa obnoviteľné zdroje na celkovej spotrebe elektrickej energie podieľali v roku 2020 až 78 %.

Luxemburg 26. januára (TASR) - Podiel obnoviteľných energetických zdrojov na spotrebe elektriny v Európskej únii postupne rastie. V roku 2020 sa tieto zdroje podieľali na celkovej spotrebe elektrickej energie v štátoch EÚ 37 %, rok predtým predstavoval ich podiel 34 %. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Najviac sa na spotrebe elektriny v EÚ z obnoviteľných zdrojov podieľali v roku 2020 vietor a voda. Podiel veterných elektrární predstavoval 36 % a vodných 33 %. Zvyšný podiel vyplnila solárna energia (14 %), ďalej biopalivá a ostatné obnoviteľné zdroje. Najrýchlejší rast v tejto oblasti zaznamenala práve energia zo slnka, keď v roku 2008 predstavoval jej podiel iba 1 %.

Z jednotlivých štátov EÚ je na prvom mieste Rakúsko, kde sa obnoviteľné zdroje na celkovej spotrebe elektrickej energie podieľali v roku 2020 až 78 %. Nad 70-percentnou úrovňou bolo aj Švédsko. V škandinávskej krajine sa obnoviteľné zdroje na celkovej spotrebe elektriny podieľali 75 %.

Viac ako 50 % sa spomínané zdroje podieľali na spotrebe elektriny v Dánsku (65 %), Portugalsku (58 %) a v Chorvátsku a Lotyšsku. V týchto krajinách dosiahol podiel 53 %.

Na druhej strane rebríčka s podielom obnoviteľných zdrojov na spotrebe elektriny 15 % a menej sú Česko (15 %), Luxembursko (14 %), Maďarsko a Cyprus (v obidvoch prípadoch 12 %) a Malta, kde sa na spotrebe elektriny podieľali obnoviteľné zdroje iba 10 %. Podiel obnoviteľných zdrojov na spotrebe elektrickej energie na Slovensku dosiahol v roku 2020 približne 23 %.