Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Obstarávať sa bude po novom, opozícia vidí riziká

Na snímke poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská počas 16. schôdze NR SR 19. marca 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Opozícii sa podarilo presadiť niekoľko pozmeňujúcich návrhov. Napríklad I. Matovič dosiahol, aby firmy, ktoré nevyplácajú svojich dodávateľov či zamestnancov, boli vylúčené z verejných obstarávaní.

Bratislava 19. marca (TASR) - Pravidlá verejného obstarávania sa od júla zmenia. Poslanci NR SR dnes na návrh ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) 85 hlasmi schválili veľkú novelu zákona o verejnom obstarávaní. Jej konečnú podobu výrazne ovplyvnilo množstvo pozmeňujúcich návrhov, ktorých prešlo zhruba 80.

Väčšina z nich vznikla na pôde Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti. Tu sa zmenil aj pôvodný návrh, aby výnimky pre podlimitné zákazky bez súťaže udeľovalo ministerstvo financií. Napokon to bude robiť vláda ako celok. Znížil sa aj limit výnimiek pre stavebné práce mimo pravidiel verejného obstarávania z pôvodných päť miliónov na 200.000 eur. Výnimka bude platiť aj na nákup tovarov a služieb do 130.000 resp. 200.000 eur. Zadávať zákazku priamo bude možné aj pri nákupe umeleckých výkonov či hudobných nástrojov, a to z dôvodu špecifickej povahy tohto tovaru či služby. Výnimka sa bude týkať napr. aj poskytovania univerzálnej poštovej služby.

Novela, ktorá bola v pripomienkovom konaní takmer trištvrte roka, prináša aj vznik internetového profilu verejného obstarávateľa, ktorý bude bezplatný, verejne prístupný a hocikto si bude môcť pozrieť celý životný cyklus zákazky, od súťažných podkladov až po vyhodnotenie plnenia zmluvy. S rozšíreným zverejňovaním sa zavádza aj notifikačný modul, ktorý bude záujemcom automaticky zasielať informácie o vyhlásených súťažiach. Opatrenie má zvýšiť počet uchádzačov v súťažiach.

Zásadnú zmenu, ktorá podľa ministerstva zvýši transparentnosť, by malo priniesť zriadenie elektronického trhoviska pre obstarávanie bežných tovarov, služieb a stavebných prác pri tzv. podlimitných zákazkách. "Pôjde o elektronický nákupný systém, ktorý by mal umožniť realizovať nákup bežných komodít už v priebehu troch pracovných dní a mal by jednak uľahčiť a zrýchliť nákup, zároveň však umožniť všetkým sledovať, čo a za koľko štát nakupuje," tvrdí rezort vnútra.

Minister Robert Kaliňák (Smer-SD) považuje za dôležitú aj možnosť uzatvoriť zmluvu s druhým alebo tretím uchádzačom v poradí, ak k uzavretiu s prvým nedôjde z dôvodu nesplnenia podmienok, teda neposkytnutia súčinnosti na uzavretie zmluvy. "Odpadne tak nutnosť opakovať súťaž a výrazne sa zefektívni postup verejného obstarávateľa," tvrdil. Právna norma zároveň obsahuje zákaz cenových dodatkov, pri rámcových zmluvách povinnosť znižovať cenu, ak sa znižuje aj cena na trhu, či posilnenie kritéria ekonomicky najvýhodnejšej ponuky. O mimoriadne nízku cenu pôjde, ak bude o 30 percent pod priemerom iných ponúk a 15 percent od druhej najnižšej ceny. Zásadne sa zjednodušuje aj proces podlimitného zadávania zákaziek a sprístupňuje sa viacerým lokálnym dodávateľom.

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák počas 16. schôdze NR SR 19. marca 2013 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann

Kaliňák ocenil spoluprácu pléna a vlády, Žitňanskú teší, že mu okresala monopol

Zákon o verejnom obstarávaní je reformná právna norma, ktorá zjednoduší a stransparentní verejné obstarávania a zabráni škandálom, aké sa objavili v minulosti. Po schválení novely to povedal jej navrhovateľ minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Ocenil spoluprácu vlády a parlamentu vrátane opozície. Dodal, že pri schvaľovaní prešli aj opozičné návrhy, ktoré zákon ešte vylepšili.

"Tento zákon je výsledkom toho, ako si ja predstavujem spoluprácu na vládnej a parlamentnej úrovni," povedal v parlamente Kaliňák. Dodal, že právna norma umožní predovšetkým to, aby peniaze z rozpočtu a EÚ išli tam, kam majú. "K malým a stredným podnikateľom, aby vytvárali nové pracovné miesta. To je najdôležitejší impulz, ktorý by mal tento zákon priniesť," zdôraznil minister.

MOST-HÍD: Novela o verejnom obstarávaní nespĺňa kritériá transparentno


Strana Most-Híd nesúhlasí s novelou zákona o verejnom obstarávaní, ktorú dnes schválil parlament. "Sme presvedčení, že aj napriek tomu, že do novely boli zapracované aj viaceré pozmeňujúce návrhy opozičných poslancov, táto novela ani zďaleka nespĺňa kritériá transparentnosti," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka Mosta-Híd Zuzana Bačiak Masaryková.

Novela zákona podľa nej vytvára priestor na neobjektívne posudzovanie zákaziek, klientelizmus a posilňuje možnosť korupčného správania sa účastníkov verejného obstarávania. "Namiesto zvyšovania transparentnosti, zefektívnenia súťaže a zrýchlenia rozhodovania o námietkach, zužuje okruh firiem, ktoré sa do obstarávania budú môcť zapojiť," zdôraznila Bačiak Masaryková.

"Novela by mala sledovať dva ciele: zníženie korupcie vo verejnom živote a zefektívnenie využívania finančných prostriedkov, ktoré cez verejné obstarávanie štát míňa," uviedol poslanec Mosta - Híd Gábor Gál. Podľa neho však štát touto novelou nič neušetrí a verejné obstarávanie transparentnejšie nebude.

Lucia Žitňanská je rada, že sa jej podarilo okresať postavenie MV SR


Predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská je rada, že cez jej pozmeňujúci návrh sa podarilo istým spôsobom okresať postavenie ministerstva vnútra v oblasti verejného obstarávania. "Teší ma, že sa podarilo obmedziť akoby monopol ministerstva vnútra na spoločné verejné obstarávania pre všetky ministerstvá. Podarilo sa presadiť, aby ministerstvá, pokiaľ prieskumom trhu zistia, že vedia nakúpiť lacnejšie, budú to môcť urobiť," povedala v parlamente po schválení novely.

Žitňanskú teší aj to, že vďaka pozmeňujúcemu návrhu SDKÚ-DS nebudú musieť uchádzači o nadlimitné zákazky preukazovať, že už dodali v inom obstarávaní zákazku v hodnote 300-násobne vyššej, než je samotné obstarávanie. "Podporí to súťaž," tvrdí opozičná poslankyňa. Žitňanská neopomenula ani proces prijímania zákona. Naďalej ho považuje za neštandardný. Pripomenula vyňaté body z novely, ktoré prešli v skrátenom konaní ako malá novela o verejnom obstarávaní, aj veľký počet pozmeňujúcich návrhov, ktoré prišli k veľkej novele.

Poslankyňa je presvedčená, že zákony takéhoto významu by nemali byť prijímané takýmto spôsobom. Podobný názor má aj poslanec NR SR a podpredseda KDH Ján Hudacký. Nazdáva sa, že minimálne dve tretiny poslancov parlamentu stále nevedia, o čom je zákon o verejnom obstarávaní. Môže za to podľa neho práve neštandardný spôsob prijímania zákona, teda aj veľký počet pozmeňujúcich návrhov.