Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Novela zákona o verejnom obstarávaní neprinesie pozitíva, tvrdí G. Gál

Gábor Gál Foto: TASR

Novelou by sa mali poslanci zaoberať na januárovej schôdzi parlamentu, ktorá sa začína v utorok 29. januára.

Bratislava 22. januára (TASR) – Novela zákona o verejnom obstarávaní neprinesie podľa poslanca Národnej rady (NR)SR za Most–Híd Gábora Gála transparentnejšie verejné obstarávanie a šetrenie verejnými zdrojmi. Gál to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

"Rozsiahla novela neprinesie pozitíva," skonštatoval poslanec opozičnej strany. Most-Híd podľa jeho slov kritizoval novelu už v čase, keď ju ministerstvo vnútra poslalo do pripomienkového konania. Hoci z nej časť nedostatkov minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) počas tohto procesu odstránil, zostali tam mnohé ďalšie. "Zostalo tam ešte veľa nášľapných mín," domnieva sa Gál. Novelou by sa mali poslanci zaoberať na januárovej schôdzi parlamentu, ktorá sa začína v utorok 29. januára.

Za problém navrhovanej úpravy zákona o verejnom obstarávaní považuje Gál napríklad vytvorenie nového orgánu, Rady pre verejné obstarávanie, ktorá bude mať deväť členov. "Všetkých deväť členov rady bude mať ale Smer pod palcom," kritizoval opozičný poslanec.

Druhým problematickým bodom je podľa neho diskriminačný charakter zavedenia systému referencií. "Samotný systém vytvorenia referencií je šitý na to, aby sa niektoré firmy vedeli zvýhodniť a niektoré firmy naopak vedeli z verejného obstarávania vyhodiť," opísal poslanec Mosta–Híd. Nepáči sa mu tiež to, že sa skrátia lehoty na podávanie námietok. "V posledný deň lehoty bude musieť mať úrad námietku na stole, nie iba podanú," upozornil.

Najväčším problémom bude ale podľa Gála to, že po novom bude môcť dodatky k zmluvám zlegalizovať Rada pre verejné obstarávanie. Uzavretie dodatku, ktorý by napríklad aj zvyšoval cenu, bude totiž podľa neho schvaľovať Rada. "A toto rozhodnutie Rady nebude preskúmateľné súdom. Takže nikto nebude môcť namietať proti rozhodnutiam Rady," dodal.