Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Obyvatelia Bešeňovej vyhrali boj proti stavbe malej vodnej elektrárne

Ilustračná fotografia, malá vodná elektráreň. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

S výstavbou malej vodnej elektrárne nesúhlasil ani žilinský okresný úrad, ani samotná obec.

Bešeňová 21. februára (TASR) - Obyvatelia dolnoliptovskej obce Bešeňová neďaleko Ružomberka vyhrali niekoľkoročný boj proti výstavbe malej vodnej elektrárne na rieke Váh. Definitívne ju zamietlo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR s odôvodnením, že Váh je od Bešeňovej po Kraľovany chránený ako územie európskeho významu.

"Aktuálna koncepcia využitia hydroenergetického potenciálu zohľadňuje ekologický stav vodných útvarov v záujme ochrany prírody a životného prostredia a mnoho ďalších aspektov. Na jej základe sa na dotknutom úseku Váhu neuvažuje o výstavbe žiadnej malej vodnej elektrárne," vysvetlil hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák.

Medzi občanmi dominovali obavy zo zdvihnutia spodných vôd v priľahlej zastavanej časti a premeny živej prúdiacej rieky na mŕtvu stojatú vodnú plochu. "Hladina Váhu priamo pred našimi domami by sa zvýšila o jeden a pol metra a zasahovala by až do našich pivníc. Okrem priameho ohrozenia nášho majetku by to zdevastovalo tunajšiu prírodu," skonštatoval Jaroslav Slušňák, iniciátor protestnej petície, ktorú podpísala viac ako polovica voličov v Bešeňovej.

Spoluinvestor Cyril Fogaš oponoval, že niekoľkomiliónový projekt by, naopak, určite zlepšil protipovodňovú ochranu obývaného územia nad i pod plánovanou haťou. "V tomto čase sa ešte neviem vyjadriť, aký ďalší postup zvolíme, keďže rozhodnutie ministerstva životného prostredia je konečné a nedá sa proti nemu odvolať. Nechcem však povedať, že sa nebudeme pokúšať túto elektráreň postaviť, vzhľadom na to, že sme do projektu investovali nemalé finančné prostriedky," zdôraznil.

S výstavbou malej vodnej elektrárne nesúhlasil ani žilinský okresný úrad, ani samotná obec. "Zo strany investora možno nebol dostatočne vysvetlený zámer a jeho technické parametre. Obec sa má vždy snažiť zastávať záujmy ľudí a chrániť ich majetok, no obava občanov zo zatopenia pivníc bola veľká," vyjadril sa starosta Bešeňovej Martin Baran.