Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Oceliarstvo je významné pre EÚ aj Slovensko

Európska komisia posilní jeho konkurencieschopnosť.

Bratislava 11. júna (TASR) – Európska komisia (EK) plánuje do budúcnosti posilniť konkurencieschopnosť oceliarskeho priemyslu, a to v rámci stratégie reindustializácie EÚ, ktorej cieľom je zvýšiť podiel priemyslu na HDP EÚ zo súčasných 15,2 % na 20 % v roku 2020. Informovala o tom dnes v Bratislave pri prezentácii pilierov akčného plánu pre oceľ Katarina Jastrzembska z Generálneho riaditeľstva EK pre priemysel a podnikanie.

Oceliarsky priemysel má podľa nej pre európsku ekonomiku strategický význam, pretože predstavuje 360.000 pracovných miest vo viac ako 500 závodoch v 23 členských štátoch EÚ. "Európsky oceliarsky priemysel s ročnou produkciou 177 miliónov ton ocele je po Číne 2. najväčším svetovým výrobcom ocele. Ročný obrat oceliarskeho priemyslu EÚ dosahuje 144 miliárd eur," uviedla ďalej na tlačovej konferencii Jastrzembska na pôde Zastúpenia EK na Slovensku.

"Oceliarsky priemysel je veľmi dôležitý aj v rámci Slovenska. S ročnou produkciou 4,4 milióna ton ocele predstavuje 2,4 % výrobnej kapacity EÚ. Podiel obratu odvetvia HDP je v SR najvyšší v EÚ a dosahuje takmer 6 %. Oceliarsky priemysel má taktiež významný vplyv na regionálnu zamestnanosť, pričom pomáha zároveň zlepšovať zahranično-obchodnú bilanciu Slovenska," priblížila.

Upozornila zároveň, že hospodárska kríza veľmi ovplyvnila sektor ocele. "Od roku 2007 do roku 2011 poklesla zamestnanosť v oceliarstve o viac ako 10 %. Bolo to spôsobené hlavne nízkym dopytom – oproti roku 2007 poklesol dopyt po oceliarskych výrobkoch o viac ako 27 %. Celosvetovým problém odvetvia je nadmerná kapacita, ktorá dosahuje 542 miliónov ton, pričom 200 miliónov ton nadmernej kapacity je len v Číne. Európski oceliari taktiež bojujú s vysokými cenami energií a s nekalou medzinárodnou konkurenciou. Odvetvie má taktiež potrebu investícií do inovácií a do ľudského kapitálu," podčiarkla.

EK podľa jej informácií vypracovala pre oceliarsky priemysel EÚ akčný plán so 6 piliermi. Piliermi je oblasť správneho regulačného rámca pre odvetvie, zvyšovanie dopytu po oceli, rovnaké podmienky pre výrobcov ocele v EÚ, energetická a klimatická politika na podporu konkurencieschopnosti odvetvia, ako aj podpora inovácií a uľahčenie reštrukturalizácie a zároveň riešenie kvalifikačných potrieb odvetvia.