Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ocenenia Obchodník roka 2020 sú známe, absolútnym víťazom je Dráčik

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Obrat slovenských on-line obchodov vzrástol počas minulého roka o 47 %, obchodom s potravinami či športovými potrebami stúpli tržby na viac ako dvojnásobok.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Celkovým víťazom ocenení Obchodník roka 2020 sa stal predajca hračiek Dráčik. Spoločnosť Martinus, ktorá vyhrala predchádzajúcich sedem ročníkov, sa tento rok umiestnila v celkovom hodnotení na druhom mieste. Na treťom mieste skončila spoločnosť dm drogerie markt. Ocenenia udeľoval generálny riaditeľ Mastercard pre Českú republiku a Slovensko Michal Čarný.

Víťazmi jednotlivých sortimentných kategórií sú Lidl, ktorý získal aj Cenu verejnosti, dm drogerie markt, H&M, Deichmann, Sportisimo, NAY, Martinus, Zoohit.sk, IKEA, Shell, Dr. Max a Alza.sk. Skokanom roka sa stal predajca odevov Lindex.

Počas tohto ročníka boli do ocenenia zaradené tri nové kategórie: e-shopy, lekárne a hračky. "Zaradenie týchto kategórií malo vplyv aj na celkové poradie obchodníkov z minulých rokov. Nové kategórie sú silné a ich najvýraznejší obchodníci sa zaraďujú na popredné priečky všetkých parametrov aj celkového skóre," povedal Čarný.

Nákupné dáta spoločnosti potvrdzujú, že najvýraznejším trendom na retailovom trhu je tento rok nárast e-commerce. Obrat slovenských on-line obchodov vzrástol počas minulého roka o 47 %, obchodom s potravinami či športovými potrebami stúpli tržby na viac ako dvojnásobok. Počas minulého roka taktiež začalo 46 % Slovákov platiť bezhotovostne.

Víťazi sortimentných kategórií a absolútny víťaz ocenenia Obchodník roka boli určení na základe výsledkov reprezentatívneho prieskumu. Pri vyhodnotení výsledkov boli zohľadnené dve skupiny faktorov: pozície na trhu a dôvery zákazníkov.