Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Ochota prijímať zamestnancov medzi nemeckými podnikmi klesá

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Priemyselné podniky celkovo plánujú znížiť počet zamestnancov. V maloobchodnom sektore zvažuje prepúšťanie stále viac spoločností, keďže zákazníci neprichádzajú.

Mníchov 29. januára (TASR) - Ochota prijímať zamestnancov medzi nemeckými podnikmi klesá. Ukázali to v pondelok výsledky prieskumu inštitútu Ifo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Barometer zamestnanosti podľa inštitútu Ifo v januári klesol na 95,5 bodu z decembrových 96,5 bodu. "Ťažká hospodárska situácia sa teraz odráža aj v personálnom plánovaní," uviedol šéf výskumov mníchovského inštitútu Klaus Wohlrabe. Spoločnosti sa teraz podľa neho skôr zdráhajú prijímať nových zamestnancov a prvé prepúšťania sú čoraz pravdepodobnejšie.

Priemyselné podniky celkovo plánujú znížiť počet zamestnancov. V maloobchodnom sektore zvažuje prepúšťanie stále viac spoločností, keďže zákazníci neprichádzajú. V službách chcú spoločnosti vcelku ešte stále prijímať nových ľudí, aj tam však ochota klesla najmä medzi poskytovateľmi IT služieb a poradenských služieb. Barometer zamestnanosti Ifo v prvom mesiaci roka klesol aj v nemeckom stavebníctve.