Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Od augusta ulovili v okolí Humenného viac ako 40 diviakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za celé obdobie výskytu AMO na Slovensku zaznamenali humenskí veterinári spolu 14 prípadov AMO u diviakov z celkovo 1744 vzoriek dodaných na laboratórne vyšetrenie.

Humenné 7. decembra (TASR) - V rámci mimoriadneho núdzového opatrenia na zabránenie šírenia afrického moru ošípaných (AMO) a tiež pre potrebu zníženia stavu diviačej zveri vzhľadom na jej pohyb v intraviláne mesta Humenné sa v poľovnom revíri (PR) Hubková od augusta ulovilo 41 diviakov. AMO sa u žiadneho z nich nepotvrdil. V celom regióne v pôsobnosti humenskej regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) zaznamenali veterinári za rovnaké obdobie jediný výskyt nákazy, išlo o domáci chov. Uviedla to pre TASR Jana Nemcová z oddelenia zdravia a ochrany zvierat RVPS.

"V regióne Humenné bol potvrdený jeden pozitívny výskyt AMO v domácom chove ošípaných v obci Brekov, pričom v chove bolo celkovo chovaných 12 ošípaných," doplnila s tým, že všetky zvieratá z tohto chovu boli usmrtené a neškodne odstránené v kafilerickom podniku. RVPS zároveň vo všetkých chovoch v ochrannom pásme a pásme dohľadu nariadila opatrenia, ktorými sa má riziko šírenia nákazy AMO eliminovať.

Od augusta mala RVPS Humenné, ktorá spravuje okresy Humenné, Snina a Medzilaborce, podľa slov Nemcovej vyšetriť spolu 808 kusov diviačej zveri. Prítomnosť AMO sa počas tohto obdobia u žiadneho z ulovených zvierat nepotvrdila. Za celé obdobie výskytu AMO na Slovensku zaznamenali humenskí veterinári spolu 14 prípadov AMO u diviakov z celkovo 1744 vzoriek dodaných na laboratórne vyšetrenie.