Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Od budúceho roka by mali finanční poradcovia informovať o províziách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzirezortné pripomienkové konanie sa končí 31. januára.

Bratislava 10. januára (TASR) - Od začiatku budúceho roka by mali finanční poradcovia informovať klientov o výške svojej provízie za sprostredkovanie spotrebiteľského úveru. Vyplýva to z pripravovanej novely vyhlášky Ministerstva financií SR, ktorá bola vo štvrtok zaradená do medzirezortného pripomienkového konania.

"Cieľom úpravy je zvýšiť transparentnosť pri sprostredkovaní spotrebiteľských úverov, a tým zvýšiť aj informovanosť spotrebiteľa o odmene, ktorá je vyplácaná sprostredkovateľovi pri poskytnutí konkrétneho spotrebiteľského úveru," píše ministerstvo v dôvodovej správe. Vyhláška sa dotkne takmer 12.400 finančných agentov v sektore poskytovania úverov a spotrebiteľských úverov.

Navrhovaný vzor formulára obsahuje názov veriteľa, výšku úveru, výšku odmeny sprostredkovateľa a percentuálny podiel odmeny finančného agenta pri sprostredkovaní spotrebiteľského úveru z celkovej výšky spotrebiteľského úveru.

Medzirezortné pripomienkové konanie sa končí 31. januára, samotnú platnosť vyhlášky potom ministerstvo navrhuje od 1. januára 2020.