Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Od januára platia opatrenia na zjednodušenie čerpania eurofondov

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Foto: TASR - Marko Erd

Podstatnou zmenou je, že vedecko-výskumné projekty a projekty zavádzajúce inovácie nad 10 miliónov eur budú povinne hodnotené skupinami expertov.

Bratislava 3. januára (TASR) - Sériu opatrení na zvýšenie transparentnosti a zjednodušenie čerpania eurofondov zavádza od januára Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII). Hlavné zmeny sú v predchádzaní rizík, zvyšovaní informovanosti a povinnom hodnotení skupinami expertov. TASR o tom informoval jeho komunikačný odbor.

Akčný plán na posilnenie transparentnosti eurofondov obsahuje 36 opatrení. Pripravil ho ÚPVII v spolupráci s mimovládnymi organizáciami, medzi nimi aj s Nadáciou Zastavme korupciu.

Jedným z nových opatrení je povinné vypracovanie rizikovej analýzy od riadiacich orgánov s metodickou podporou Centrálneho koordinačného orgánu pre každú výzvu jednotlivo. "Analýza musí obsahovať spôsoby, akými budú eliminované riziká," uviedol komunikačný odbor.

"Zvyšovanie transparentnosti ide ruka v ruke s väčšou informovanosťou. Riadiace orgány musia o svojich výzvach informovať, aby sa o nich dozvedelo čo najviac ľudí a nie len úzky okruh," povedal podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD).

Podstatnou zmenou podľa neho je, že vedecko-výskumné projekty a projekty zavádzajúce inovácie nad 10 miliónov eur budú povinne hodnotené skupinami expertov. "Hodnotiteľov začlenia do skupín podľa odbornosti, aby sa už nestalo, že lekár ohodnotí projekt z oblasti strojárstva či hutníctva," dodal vicepremiér.