Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Odborári z Košíc a Rožňavy sa s eurobusom zatiaľ nedohodli

Na archívnej snímke z 13. novembra 2020 autobusy spoločnosti eurobus. Foto: TASR - František Iván

Výhrady základných organizácií OZ KOVO Košice a Rožňava smerujú najmä k rastu miezd a organizácii pracovnej pohotovosti vodičov v prípade času čakania medzi spojmi.

Košice 11. februára (TASR) – Odborári z Košíc a Rožňavy sa so zamestnávateľom eurobus zatiaľ nedohodli, po neúspešnom treťom kole kolektívneho vyjednávania požiadali Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR o určenie sprostredkovateľa. TASR o tom informoval člen predsedníctva odborového zväzu (OZ) KOVO Jozef Balica. Podľa vedenia spoločnosti ponuku šesťpercentného zvýšenia miezd na tento rok prijali z troch OZ len odborári zo Spišskej Novej Vsi.

Pokiaľ k dohode za účasti sprostredkovateľa nedôjde, podľa Balicu bude nasledovať inštitút rozhodcu alebo štrajk. Výhrady základných organizácií OZ KOVO Košice a Rožňava smerujú najmä k rastu miezd a organizácii pracovnej pohotovosti vodičov v prípade času čakania medzi spojmi. Požadujú mzdu za vykonanú prácu najmenej vo výške minimálneho mzdového nároku stanovenej Zákonníkom práce podľa príslušného tarifného stupňa a náhradu mzdy za čas čakania medzi spojmi tak, ako určuje zákon. „Mzdy zamestnancov eurobus Košice sú nízke a neodzrkadľujú náročnosť a zodpovednosť vykonávanej práce,“ povedal Balica.

Firma sídliaca v Košiciach je, naopak, presvedčená o tom, že aj vzhľadom na iné oblasti podnikania sú reálne príjmy jej zamestnancov, a to aj v čase pandémie a odstávky časti dopravy, dôstojným ohodnotením ich práce. Ako pre TASR uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Ľubomír Gerši, v roku 2021 bol priemerný čistý príjem jej vodičov 1018 eur. „Boli sme prekvapení z nášho pohľadu nereálnymi požiadavkami dvoch odborových organizácií na zvýšenie miezd o 26,5 percenta. Tieto požiadavky navyše prichádzajú v čase, keď stále bojujeme s pandémiou, s čím súvisí enormný nárast nákladov,“ povedal Gerši.

Balica pripomenul, že kolektívne vyjednávanie sa dotýka všetkých zamestnancov, nielen vodičov. Napriek tomu, že predseda odborovej organizácie zo Spišskej Novej Vsi súhlasil s návrhom zamestnávateľa, konečné rozhodnutie je podľa neho na odborovej organizácií s najväčším počtom členov OZ KOVO, teda Rožňava, respektíve Košice.