Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Odborná verejnosť sa bude môcť vyjadriť k budovaniu superpočítača

Na archívnej snímke z 15. júna 2021 logo na budove, v ktorej sídli Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) na Štefánikovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Začiatkom decembra zverejnilo MIRRI štúdiu uskutočniteľnosti v súvislosti s vybudovaním superpočítača novej generácie.

Bratislava 10. januára (TASR) - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR plánuje na Slovensku prevádzkovať energeticky efektívny superpočítač. K budovaniu nového superpočítača sa bude môcť vyjadriť aj odborná verejnosť, keď sa v stredu (11. 1.) uskutoční v priestoroch Výpočtového strediska Slovenskej akadémie vied verejné prerokovanie štúdie. V utorok o tom informovalo MIRRI.

"So vznikom Národného superpočítačového centra a budovaním nového superpočítača otvárame cestu k ich využívaniu aj v oblasti podnikania, výskumu či verejného sektora. Práve vďaka pomoci superpočítačov budú slovenské firmy konkurencieschopné na lokálnej i globálnej úrovni," uviedla vicepremiérka a ministerka informatizácie Veronika Remišová. Superpočítač by mal výskumníkom a ďalším používateľom umožniť spracovanie veľkého objemu údajov. Podľa MIRRI je to príležitosť pre Slovensko, ako mať prístup k technológiám a podporu vedy a výskumu na svetovej úrovni.

Začiatkom decembra zverejnilo MIRRI štúdiu uskutočniteľnosti v súvislosti s vybudovaním superpočítača novej generácie. Zároveň publikovalo výzvu pre verejnosť na jej odborné pripomienkovanie.