Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Odborníci: Až 95 % spoločností nemá pripravené rozpočty na tento rok

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Spoločnosť Bonitax uviedla, že prvý kvartál tohto roku sa blíži ku koncu a mnohé slovenské spoločnosti ešte nemajú uzavreté rozpočty na aktuálny rok.

Bratislava 24. februára (TASR) - Príprava rozpočtu pre terajší rok je podľa odborníkov kľúčová pre efektívne riadenie spoločnosti. Napriek tomu 95 % malých a stredných podnikateľov nemá pripravené rozpočty na nadchádzajúce obdobie, o čom informovala spoločnosť Bonitax na základe jej údajov.

Dodala, že vďaka správne zostavenému rozpočtu je možné zvýšiť vo vybraných oblastiach efektivitu vynaložených zdrojov až o 30 %. "Na základe rozpočtu sme v jednej reštaurácii vyhodnotili, že podiel nákladov na suroviny, ktorý predstavoval 50 % z tržieb, je možné znížiť na 25 %," uviedol odborník na účtovníctvo a dátové riadenie spoločnosti Patrik Kasáš.

Spoločnosť uviedla, že prvý kvartál tohto roku sa blíži ku koncu a mnohé slovenské spoločnosti ešte nemajú uzavreté rozpočty na aktuálny rok. Základom úspešného rozhodovania je pritom podľa nej kvalitne vedené účtovníctvo, ktoré verne zobrazuje skutočnosť.

"Malí a strední podnikatelia na Slovensku berú účtovníctvo ako povinnosť a neuvedomujú si, že správne vedenie účtovníctva predstavuje základ pre efektívne plánovanie," dodal Kasáš.