Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Odborníci odhadujú, že ceny rastlinných komodít na trhu neklesnú

Ilustračné foto Foto: TASR

Najsuchší rok hlási viacero štátov USA, Rusko, Ukrajina, Kazachstan, ale aj časť Európy, najmä oblasť Maďarska, Poľska, Českej republiky a Slovenska.

Nitra 26. augusta (TASR) – Ceny rastlinných komodít na svetových trhoch momentálne lámu cenové rekordy.

Počas diskusie na výstave Agrokomplex v Nitre to dnes uviedol konateľ exportnej a importnej firmy Jozef Rebro. Diskusiu usporiadalo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, Agroinštitút Nitra a internetový portál polnoinfo.sk. „Od januára tohto roka vzrástli ceny o 40%,“ konštatoval Rebro. Ceny sóje dokonca podľa jeho slov stúpli o 90%, pričom sója je komodita, ktorá výrazne ovplyvňuje nákladovú položku slovenských poľnohospodárov.

„Keď v roku 2008 rástli ceny rastlinných komodít, boli za tým najmä špekulanti. Teraz ceny výrazne reagujú na neúrodu. Myslím, že v nasledujúcom roku ceny neklesnú rovnako ako v roku 2009, keď cenová bublina spľasla,“ uviedol Marian Uhrík, predseda predstavenstva Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností.

Tohtoročná neúroda je podľa účastníkov dnešnej diskusie celosvetový jav. Najsuchší rok hlási viacero štátov USA, Rusko, Ukrajina, Kazachstan, ale aj časť Európy, najmä oblasť Maďarska, Poľska, Českej republiky a Slovenska. „Veľká pozornosť sa venuje Rusku, ktoré v minulosti už raz obmedzilo vývoz obilnín. Pravdepodobnosť, že to nastane aj tento rok, je vysoká. Malo by to vplyv na ďalší nárast cien,“ konštatoval Rebro.

Rovnako ako v iných oblastiach Európy aj na Slovensku postihlo sucho lokálne len určité regióny. Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka sucho zasiahlo práve najproduktívnejšie regióny, juhozápadné Slovensko, juh stredného a východného Slovenska. V niektorých oblastiach úrody nedosiahli ani polovicu z dlhodobého priemeru.

Žatva zatiaľ nie je ukončená, počasie to neumožnilo. Priemerné výnosy pšenice dosahujú 3,24 tony z hektára, vlani to bolo 4,5 tony. Výnosy u jačmeňa sú 3,1 tony z hektára, teda tiež značný pokles. Repka síce mala výnosnosť cez dve tony, no treba povedať, že 70% plôch repky bolo na jar vyoraných a tento výnos sa dosiahol len na zvyšku plôch, ktoré zostali,“ uviedol minister. Uhrík odhaduje, že výška výpadku na slovenskej produkcii rastlinných komodít dosiahne 200 až 230 miliónov eur.