Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Ekonomika

Odbory kritizujú odmietavý postoj k rokovaniu o raste miezd v bankách

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Viazanie jednotlivých bánk konkrétnym percentom zvýšenia miezd podľa asociácie nezohľadňuje aktuálnu situáciu a nepovažuje ho za správne.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Odmietavý postoj Slovenskej bankovej asociácie (SBA) k návrhu odborov na zvýšenie miezd zamestnancov bánk vo väzbe na infláciu opätovne deklaruje nedostatok vôle a záujmu ukrajovať z vytváraného zisku na riešenie miezd zamestnancov, ako aj odvahy presadiť na takéto riešenie u zahraničných akcionárov potrebné zdroje. V aktuálnom stanovisku to uviedol predseda Odborového zväzu bánk a poisťovní (OZ BP) Svetozár Michálek.

Reagoval tak na minulotýždňové vyjadrenie SBA k návrhu na zvyšovanie miezd v bankovom sektore minimálne o mieru inflácie. Asociácia upozornila, že sa nevenuje kolektívnemu vyjednávaniu vyššieho stupňa od decembra 2016, keďže nemá na takéto vyjednávanie mandát. Banky podľa SBA používajú pri plánovaní rastu miezd platové prieskumy renomovaných spoločností. Používajú tiež rôzne modely kompenzačných schém vedúcich k individuálnemu ohodnocovaniu zamestnancov. Viazanie jednotlivých bánk konkrétnym percentom zvýšenia miezd podľa asociácie nezohľadňuje aktuálnu situáciu a nepovažuje ho za správne.

"Bolo to práve zhromaždenie členov SBA, ktoré v roku 2016 rozhodlo o zmene stanov s vypustením kolektívneho vyjednávania z ich znenia. Je evidentné, že SBA takýto stav oslabenia sociálneho dialógu vyhovuje," konštatoval Michálek. Tvrdenie asociácie, že kolektívne vyjednávanie na podnikovej úrovni funguje veľmi dobre a efektívne, nie je podľa neho v súlade s realitou. Poukázal na z roka na rok rastúci počet kôl vyjednávaní, aj hľadanie ciest k dohode s využitím inštitútu štrajkovej pohotovosti či sprostredkovateľa.

Upozornil, že v čase dvojcifernej inflácie mzdy zamestnancov napriek vysokým ziskom bánk rastú v priemere iba o 6 % a ich reálne mzdy sa už niekoľko rokov prepadajú. "Skrývať sa za rôzne modely kompenzačných schém v bankách, ktoré sú viazané na odmeny a bonusy za predaj produktov, smerujúce k neustálemu zvyšovaniu výkonnosti zamestnancov, neriešiace ich základné mzdy, nepovažujeme za vyvážené a férové. Je otázkou, či banky v dostatočnej miere a správnym spôsobom pracujú s platovými prieskumami renomovaných spoločností, na ktoré sa odvolávajú, keď dlhodobo zápasia s deficitom zamestnancov," dodal Michálek.