Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Odbory požadujú zvýšenie platov pre pozemný personál Lufthansy o 9,5 %

Na archívnej snímke z 26. marca 2020 lietadlá spoločnosti Lufthansa sú odparkované v areáli letiska Berlín-Brandenbursko (BER) v nemeckom Schönefelde. Nemecká vláda doriešila posledné detaily záchranného balíka pre najväčšiu leteckú spoločnosť v krajine Lufthansa. Tú podobne ako ďalšie aerolínie ťažko zasiahla pandémia nového koronavírusu, ktorá donútila letecké spoločnosti uzemniť lietadlá. Foto: TASR/DPA

Prvé kolo rokovaní s Lufthansou sa uskutoční 30. júna, dodal odborový zväz ver.di.

Frankfurt nad Mohanom 22. júna (TASR) - Nemecká odborová organizácia ver.di požaduje zvýšenie platov o 9,5 % alebo aspoň o 350 eur mesačne v nasledujúcich 12 mesiacoch pre pozemný personál Lufthansy na zmiernenie dôsledkov prudko rastúcej inflácie. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Odbory, ktoré chcú tiež, aby sa minimálna hodinová mzda zvýšila aspoň na 13 eur z 12 eur, rokujú v mene 20.000 zamestnancov skupiny Lufthansa vrátane tzv. check-in pracovníkov, vypravovania letov, logistických služieb a nákladu. Letušky a piloti sú organizovaní oddelene.

"Po troch rokoch mzdových obetí zamestnancov obzvlášť tvrdo zasiahla vysoká miera inflácie," povedala podpredsedníčka ver.di Christine Behleová. Zvýšenie miezd je podľa nej dôležité na udržanie súčasných zamestnancov a prilákanie nových.

Letecké spoločnosti a prevádzkovatelia letísk v celej Európe majú problémy s dodržiavaním letových poriadkov pre nedostatok personálu. A sú tak nútené rušiť lety už pred aj počas letnej dovolenkovej sezóny.

Prvé kolo rokovaní s Lufthansou sa uskutoční 30. júna, dodal odborový zväz ver.di.

Najsilnejší nemecký odborový zväz IG Metall chce tiež presadiť zvýšenie miezd o 7 % až 8 % pre takmer 4 milióny zamestnancov v kovopriemysle a elektrotechnickom priemysle.