Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Odbory vyzývajú vládu na pomoc pri záchrane oceliarskeho priemyslu

Na snímke zľava predseda Rady Odborového zväzu KOVO Emil Machyna, viceprezident U.S. Steel Košice Miroslav Kiraľvarga a predseda Výboru Rady odborov OZ KOVO U.S.Steel Košice Juraj Varga počas brífingu Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice vo vstupnom areáli košického U.S.Steel 1. októbra 2020. Brífing sa konal v rámci Európskeho akčného dňa hutníctva v duchu hesla: Európa potrebuje oceľ, oceľ potrebuje Európu! Foto: TASR - Roman Hanc

Ku kľúčovým požiadavkám oceliarov patrí zaistenie rovnakých podmienok pre európskych výrobcov ocele na globálnom trhu obmedzením dovozu ocele z tzv. tretích krajín.

Košice 1. októbra (TASR) – Slovenskí odborári vyzývajú vládu na pomoc pri záchrane oceliarskeho priemyslu na Slovensku i celej Európskej únii (EÚ), a tým aj zamestnancov, ktorí v ňom pracujú. Poukazujú pritom aj na lacné dovozy ocele a produktov do EÚ z tretích krajín, kde výrobcovia nemusia spĺňať náročné požiadavky v oblasti ochrany životného prostredia.



"Chceme vás požiadať, aby ste formou intervencie v Európskej komisii svojou autoritou prispeli k hľadaniu riešení, ktoré pomôžu zachrániť európsky oceliarsky priemysel a v maximálnej možnej miere tak pomohli zachovať zamestnanosť v U. S. Steel Košice. V opačnom prípade bude budúcnosť našej spoločnosti, ako aj tisícok jej zamestnancov a ich rodín, kriticky ohrozená," uviedol vo štvrtok pred novinármi predseda Rady odborov OZ KOVO v košických oceliarňach U. S. Steel Juraj Varga. Dodal, že pandémia ochorenia COVID-19 ešte viac prehĺbila krízu s poklesom produkcie v automobilovom priemysle, stavebníctve a ďalších priemyselných odvetviach v Európe s prepadom dopytu po oceli, a to až o 50 %.

Slovenskí odborári sa pri príležitosti Európskeho akčného dňa hutníctva pripojili k európskej výzve oceliarov určenej pre Európsku komisiu, národné vlády i oceliarske spoločnosti na prijatie naliehavých opatrení na ochranu odvetvia a pracovných miest.



"Oslovíme aj premiéra a ministra hospodárstva, aby hľadali možnosti tak, aby sme si zachovali pracovné miesta, zachovali konkurencieschopnosť a dokázali si udržať priemysel," povedal predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna. Výzvu podľa neho podporujú aj odborári v podnikoch, ako sú Oravské ferozliatinárske závody (OFZ) či Slovalco a ďalších fabrík.

Ku kľúčovým požiadavkám oceliarov patrí zaistenie rovnakých podmienok pre európskych výrobcov ocele na globálnom trhu obmedzením dovozu ocele z tzv. tretích krajín, ktoré nedodržiavajú environmentálne a sociálne štandardy.

Viceprezident U. S. Steel Košice Miroslav Kiraľvarga privítal aktivity odborárov. Varoval, že ak EÚ, ktorá na jednej strane požiadavkami zvyšuje náklady európskych výrobcov, neprijme adekvátne opatrenia proti dovozu, výroba ocele z Európy bude vytlačená.