Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Odhad deficitu verejných financií znížili o 38 miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najvýraznejší pozitívny vplyv na saldo verejnej správy oproti očakávaniam vlády odhaduje RRZ vo výdavkoch štátneho rozpočtu.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Kancelária rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) mierne znížila augustový odhad deficitu verejných financií na tento rok o 38 miliónov eur. Zlepšenie deficitu je spôsobené vyšším výnosom daňových príjmov, najmä rýchlejším tempom rastu príjmov z dane z pridanej hodnoty (DPH) a dane z príjmu právnických osôb (DPPO). Za predpokladu, že vláda neprijme dodatočné opatrenia, môže deficit verejnej správy dosiahnuť úroveň 6,873 miliardy eur, alebo 7,1 % hrubého domáceho produktu (HDP), uviedla v septembrovej prognóze RRZ.

Oproti aktuálnemu odhadu vlády je očakávaný deficit verejných financií z dielne RRZ o 1,637 miliardy eur alebo o 1,7 % HDP nižší, čo znamená, že riziko nárastu schodku nad úroveň predpokladanú vládou je nízke. "Očakávaný vývoj verejných financií je však naďalej ovplyvnený veľkou neistotou z dôvodu pretrvávajúcej pandémie a jej dôsledkov na makroekonomický vývoj," uviedla kancelária RRZ.

Najvýraznejší pozitívny vplyv na saldo verejnej správy oproti očakávaniam vlády odhaduje RRZ vo výdavkoch štátneho rozpočtu. Úspora vo výške 702 miliónov eur (0,7 % HDP) vyplýva najmä z pomalšieho čerpania kapitálových výdavkov a výdavkov na tovary a služby, keďže nízke tempo rastu pozorované počas prvých ôsmich mesiacov nezodpovedá vysokej úrovni koncoročných výdavkov predpokladaných vládou.

Opatrenia vlády na riešenie pandémie v aktuálnej prognóze dosahujú výšku spolu 3,012 miliardy eur (3,1 % HDP), pričom oproti odhadu vlády je rozpočtový vplyv nižší o 343 miliónov eur (0,4 % HDP). Výdavky v objeme 133 miliónov eur (0,1 % HDP) by mali byť financované z fondov EÚ.