Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Plénum odmietlo mimoriadnu valorizáciu dôchodkov z dielne Hlasu-SD

Na snímke z 22. júna 2022 nezaradený poslanec parlamentu SR Peter Pellegrini počas 66. schôdze NRSR v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Výška valorizácie vychádza z výšky tzv. dôchodcovskej inflácie oznámenej Štatistickým úradom SR za obdobie druhého polroka 2021.

Bratislava 23. júna (TASR) - Plénum Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietlo mimoriadnu jednorazovú valorizáciu dôchodkov. Návrh predložili nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD.

Návrh zákona o sociálnom poistení mal za cieľ zabezpečiť mimoriadnu jednorazovú valorizáciu dôchodkových dávok vyplácaných k 1. januáru 2022 a priznaných v roku 2022. Výška valorizácie vychádza z výšky tzv. dôchodcovskej inflácie oznámenej Štatistickým úradom SR za obdobie druhého polroka 2021. Návrh predpokladal valorizáciu dôchodkových dávok súhrnne o 4,6 %, berúc do úvahy realizovanú valorizáciu k 1. januáru 2022.

"Je mi veľmi ľúto, ako sa vládna koalícia stavia k osudom miliónov ľudí na Slovensku," komentoval vo štvrtok nezaradený poslanec Peter Pellegrini. Vláda podľa neho zlyháva a nezvláda riadenie SR v týchto časoch. Upozornil, že sa výrazne prepadáva životná úroveň seniorov. Ocenil však niekoľko koaličných poslancov, ktorí hlasovali za tento návrh.