Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Ódor: V snahách o záchranu eurofondov musí konať aj nová vláda

Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor sa usmieva počas 20. rokovania vlády SR v Bratislave v stredu 18. októbra 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovensku hrozilo pred nástupom úradníckej vlády prepadnutie eurofondov vo výške 800 miliónov eur zo starého programového obdobia 2014 - 2020.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Úradnícka vláda znížila prenastavením procesov riziko prepadnutia starých eurofondov na asi 100 miliónov eur z pôvodných 800 miliónov eur. Tento odhad sa však naplní za predpokladu, že v tomto tempe bude pokračovať aj nová vláda. Po stredajšom rokovaní vlády to povedal poverený premiér Ľudovít Ódor.

"Našou mravčou prácou, aj tým, že sme organizovali špeciálne vlády a komunikovali sme medzi rezortmi, sa podarilo toto riziko znížiť. Treba však dodať, že to nie je automatické. Tých 100 miliónov eur bude vtedy, ak aj nasledujúca vláda bude pokračovať v snahách, ktoré sme rozbehli," objasnil Ódor s tým, že novej vláde zanechajú zoznam opatrení, ktoré preto treba urobiť.

Slovensku hrozilo pred nástupom úradníckej vlády prepadnutie eurofondov vo výške 800 miliónov eur zo starého programového obdobia 2014 - 2020. Dohľad nad využívaním európskych prostriedkov bol zabezpečený na úrovni ministrov, ale aj na úrovni vysokopostavených úradníkov, ktorí sa pravidelne zúčastňovali na rokovaniach tzv. eurovlád.