Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Ľ. ÓDOR: Nové združenie rozpočtových rád zefektívni fiškálny rámec

Na snímke Ľudovít Ódor (vľavo), archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Spoločný hlas nezávislých fiškálnych inštitúcií môže podľa Ódora pomôcť aj v Bruseli.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Lepšie smerovanie fiškálnej politiky v Európe. To je hlavným cieľom 21 nezávislých európskych fiškálnych rád, ktoré sa dohodli, že založia spoločný Network, teda akési združenie. Člen slovenskej Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ľudovít Ódor to považuje za míľnik na ceste k efektívnejšiemu fungovaniu európskeho fiškálneho rámca. Konštatuje to na svojom blogu RRZ.

Podľa neho nové združenie "nezávislých strážnych psov rozpočtov" môže vytvoriť väčší tlak na odpolitizovanie mnohých aspektov rozpočtovej politiky. "Nezávislé fiškálne inštitúcie, ak robia svoju prácu poriadne, dokážu bez politického prifarbenia vyhodnotiť smerovanie fiškálnej politiky. Pomáhajú tak nielen zvyšovať úroveň debaty o rozpočte v parlamente, ale cez väčšiu transparentnosť umožňujú aj efektívnejšiu kontrolu zo strany voličov, finančných trhov či medzinárodných inštitúcií," myslí si Ódor. Nie v každej krajine sú však vytvorené dostatočne dobré podmienky na ich prácu a Network by mohol prispieť k zlepšeniu v tejto oblasti.

Fiškálne rady si takto budú môcť lepšie vymieňať svoje skúsenosti. "Môžeme sa učiť jeden od druhého, čo je vždy lacnejšie, ako sa učiť z vlastných chýb. Obzvlášť je to kľúčové pri nezávislých inštitúciách, ktorých práca stojí a padá na dôveryhodnosti v očiach verejnosti," tvrdí Ódor.

Navyše spoločný hlas nezávislých fiškálnych inštitúcií môže podľa neho pomôcť aj v Bruseli. "Netreba mať mimoriadne analytické schopnosti na to, aby sme videli, že európsky fiškálny rámec nefunguje. Napriek prijatiu mnohých komplexných pravidiel a viac automatických pokút je stále možné arbitrárne posúvať termíny skrotenia deficitov pod 3 % hrubého domáceho produktu," priblížil Ódor. Taktiež sa podľa neho za mimoriadne okolnosti považujú už aj chabé prísľuby reforiem.

"Fundamentálny problém spočíva v tom, že nie je možné mať v menovej únii naraz záchranné mechanizmy aj rozpočtovú suverenitu. Fiškálny rámec treba viac decentralizovať," myslí si Ódor. Prvá línia obrany proti nadmerným deficitom by mala byť podľa neho na národnej úrovni pod taktovkou lokálnych fiškálnych pravidiel a národných fiškálnych rád. "K tomu bude ale nevyhnutné posilnenie mechanizmov strát pre veriteľov v prípade rozpočtovo nezodpovedných krajín. Spoločný Network môže byť nápomocný teda aj pri hľadaní efektívnejšieho fiškálneho rámca pre celú eurozónu," dodal Ódor.