Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

PS: Odpočítateľná položka by mohla dosiahnuť 50 % priemernej mzdy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Slovensko má podľa poslancov relatívne vysoké daňovo-odvodové zaťaženie práce najmä v porovnaní s krajinami Vyšehradskej štvorky (V4).

Bratislava 25. januára (TASR) - Výška odvodovej odpočítateľnej položky by sa mohla upraviť na 50 % priemernej mesačnej mzdy. Uplatniť by ju bolo možné na mzdu, ktorá nepresahuje 75 % priemernej mzdy. Ide najmä o nízkopríjmové skupiny zamestnancov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotnom poistení a zákona o poisťovníctve, ktoré do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci za Progresívne Slovensko (PS).

"Návrh zákona upravuje výšku odvodovej odpočítateľnej položky tak, aby reflektovala dnešnú ekonomickú situáciu a obnovila jej praktickú účinnosť. Výšku návrh zákona viaže na priemernú mesačnú mzdu, čím odpočítateľnú položku automatizuje. Tá sa bude s rastom priemernej mzdy paralelne zvyšovať, aby opätovne nenastala situácia jej de facto neefektívnosti," uviedli poslanci v dôvodovej správe.

Slovensko má podľa poslancov relatívne vysoké daňovo-odvodové zaťaženie práce najmä v porovnaní s krajinami Vyšehradskej štvorky (V4). Podľa ich slov sa to týka najmä nízkopríjmových skupín, kde je záťaž nad priemerom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), a oproti Českej republike vyššia takmer o tretinu. Do veľkej miery je to podľa nich spôsobené práve vysokými sociálnymi a zdravotnými odvodmi.

"Návrh zákona dopomáha k progresívnejšiemu nastaveniu daňovo-odvodového systému, kde vyššie príjmové skupiny prispievajú do systému viac, a naopak, nižšie príjmové skupiny menej, čím sa znižujú rozdiely medzi týmito dvoma skupinami," dodali poslanci.

V prechodnom ustanovení navrhli, aby sa zmeny prvýkrát uplatnili pri vykonaní ročného zúčtovania za tento rok.

Účinnosť predkladanej novely zákona je navrhnutá od 1. januára budúceho roka.