Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Odpracovaná hodina medziročne zdražela zamestnávateľom o 6 centov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Oproti minulým rokom bol medziročný nárast o niečo nižší najmä vďaka tomu, že prišlo k odpojeniu príplatkov od minimálnej mzdy.

Bratislava 11. mája (TASR) – Náklady zamestnávateľa na jednu hodinu odpracovanú modelovým zamestnancom sa oproti minulému roku zvýšili o šesť eurocentov. Nárast bol spôsobený zvýšením príspevku na stravovanie, opačným smerom pôsobil menší počet štátnych sviatkov cez pracovné dni. Uviedol to v stredu Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (Iness).

Inštitút pre porovnanie zvolil modelového zamestnanca, ktorý má mzdu 1133 eur a pracuje v trojzmennej nepretržitej prevádzke. Zamestnanec nemá nadčasy, 13. mzdu ani benefity, zároveň má viac ako 33 rokov, nemá voľno nad rámec Zákonníka práce, mesačne odpracuje 48 hodín v noci, osem hodín v sobotu, rovnaký počet hodín v nedeľu a štyri hodiny cez sviatok. Pracuje v spoločnosti s 500 zamestnancami, je zaradený do 3. rizikového stupňa a využíva gastrolístky.

"Odpracovaná človekohodina tohto zamestnanca stojí zamestnávateľa 13,6 eura. V roku 2021 bol náklad (pri nezmenenej zmluvnej mzde) 13,54 eura, čo predstavuje rozdiel šesť centov na hodinu. Zvýšenie nákladov na odpracovaný mesiac predstavuje zhruba deväť eur," spresnil analytik Iness Martin Vlachynský.

Oproti minulým rokom bol medziročný nárast o niečo nižší najmä vďaka tomu, že prišlo k odpojeniu príplatkov od minimálnej mzdy. „Pripomíname, že porovnávame zamestnancov s rovnakou zmluvnou mzdou, reflektujeme preto náklady z pohľadu nákladov Zákonníka práce a ďalších predpisov, nie rast priemernej mzdy v hospodárstve,“ dodal Vlachynský.