Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Odstavenie jadrového reaktora Tihange 2 prebehlo bez problémov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Náklady na demontáž a vyradenie Tihange 2 z prevádzky sú odhadované vo výške približne jednej miliardy eur.

Brusel 1. februára (TASR) - Odstavenie jadrového reaktora Tihange 2 v noci z utorka na stredu prebehlo "v úplnej bezpečnosti". Uviedla v stredu v správe pre médiá belgická Federálna agentúra pre jadrovú kontrolu (AFCN), ktorá na uvedený proces dohliadala.

Reaktor Tihange 2 bol v prevádzke 40 rokov a stal sa druhým z celkovo siedmich jadrových reaktorov, ktorý za posledné štyri mesiace Belgicko vyradilo z prevádzky. Stalo sa tak v rámci dlhodobého plánu na odklon od jadrovej energie. Predošlým bol reaktor Doel 3 pri Antverpách, ktorý vláda odstavila v septembri 2022.

Zamestnanci elektrárne v stredu ráno spustili spontánnu protestnú akciu.

Prísľub postupného ukončenia využívania jadrovej energie je v belgickom právnom systéme zakotvený od roku 2003. Avšak vzhľadom na vysoké ceny energií spôsobené vojnou na Ukrajine Brusel plánovaný odchod od jadrovej energie v roku 2025 odložil o desať rokov neskôr. Proti tomuto rozhodnutiu ostro protestovala belgická Strana zelených, ktorá je súčasťou vládnej koalície.

"Všetko prebehlo v poriadku, postupy boli dodržané správne a reaktor bol bezpečne odstavený," uviedla AFNC v tlačovej správe a spresnila, že bude aj naďalej monitorovať dva ďalšie reaktory v prevádzke v tejto lokalite a dohliadne aj na prípravné činnosti na demontáž reaktoru Tihange 2.

Tlačová agentúra Belga spresnila, že medzi odstavením reaktoru a zverejnením povolenia na jeho demontáž pôjde o prechodné obdobie nazývané "fáza po prevádzke", ktorá by mala trvať približne štyri roky.

Samotná demontáž reaktora na základe podobných projektov v zahraničí by mala trvať približne 15 rokov. Na konci tohto procesu AFNC skontroluje, či je lokalita čistá, bez rádioaktívnej kontaminácie, aby sa mohla použiť na iné účely.

Náklady na demontáž a vyradenie Tihange 2 z prevádzky sú odhadované vo výške približne jednej miliardy eur. Na demontáž siedmich reaktorov v lokalitách Doel a Tihange bude potrebných najmenej 6,3 miliardy eur.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)