Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

OECD: Globálna ekonomika nastúpila na cestu pomalého oživovania

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

V aktualizovanom výhľade organizácia so sídlom v Paríži očakáva, že globálna ekonomika sa v roku 2023 zväčší o 2,7 % a v roku 2024 mierne zrýchli rast na 2,9 %.

Paríž 7. júna (TASR) - Svetová ekonomika nastúpila na cestu pomalého zotavovania. Oznámila to v stredu Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Ceny energií a inflácia celkovo klesajú, prekážky v dodávateľských reťazcoch sa zmierňujú a finančná situácia domácností je relatívne stabilná, uviedla organizácia, ktorá združuje priemyselne rozvinuté krajiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

V aktualizovanom výhľade organizácia so sídlom v Paríži očakáva, že globálna ekonomika sa v roku 2023 zväčší o 2,7 % a v roku 2024 mierne zrýchli rast na 2,9 %. V predchádzajúcom odhade z novembra minulého roka počítala v roku 2023 so slabším rastom na úrovni 2,2 %. Výkon globálnej ekonomiky by zostal stále výrazne slabší v porovnaní s priemerom desiatich rokov pred pandémiou koronavírusu.

Cesta k silnému a udržateľnému rastu bude dlhá, upozornila OECD. Výraznejšie oživenie brzdí stále vysoká inflácia, ktorá znižuje príjmy a tlmí súkromnú spotrebu. Rozhodujúci impulz pre hospodárske oživenie podľa OECD poskytne najmä export. V jeho prospech hrá uvoľňovanie výpadkov v dodávateľských reťazcoch a vysoký počet nevybavených objednávok. Inflácia je na druhej strane stále príliš hlboko zakorenená a miera zadlženia príliš vysoká, konštatovala OECD.