Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Krajiny sa dohodli na minimálnej dani pre nadnárodné firmy

Na archívnej snímke sídlo OECD. Foto: TASR/AP

Celkovo dohodu podporilo 136 krajín.

Paríž 8. októbra (TASR) – Dohodu o globálnej minimálnej firemnej dani sa nakoniec podarilo uzatvoriť. Uviedla to v piatok Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. K dohode, ktorá daň pre nadnárodné korporácie stanovuje na úrovni 15 %, došlo po tom, ako ju podporili Írsko, Maďarsko a Estónsko.

Dohoda by tak mala ukončiť štyri desaťročia trvajúci boj o zahraničné investície prostredníctvom tlačenia firemných daní na čo najnižšiu úroveň. Veľké korporácie si práve vďaka nízkym daniam v takýchto štátoch stanovovali formálne sídlo. Okrem 15-percentnej minimálnej dane dohoda zároveň stanovuje, že nadnárodné spoločnosti ju budú platiť tam, kde reálne podnikajú.

Celkovo dohodu podporilo 136 krajín, informovala Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. Ako dodala, ich súhlas znamená, že dohodu o globálnej minimálnej firemnej dani podporili štáty, ktoré sa na svetovom hrubom domácom produkte podieľajú 90 %.

„Dnes sme urobili ďalší dôležitý krok smerom k väčšej daňovej spravodlivosti," uviedol pre agentúru Reuters nemecký minister financií Olaf Scholz.

Rovnako sa vyjadrili aj britský a francúzsky minister financií Rishi Sunak a Bruno Le Maire. Podľa Sunaka krajiny sa tak nasmerovali k spravodlivejšiemu daňovému systému, v ktorom veľkí nadnárodní hráči budú platiť spravodlivú časť daní v každej krajine, v ktorej pôsobia. Le Maire dodal, že táto dohoda otvára cestu k skutočnej daňovej revolúcii pre 21. storočie.

„Konečne budú digitálne giganty platiť spravodlivú časť dane v krajinách vrátane Francúzska, v ktorých podnikajú," uviedol francúzsky minister financií.