Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

OECD: Obmedzenia pri vývoze kritických materiálov prudko rastú

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj varovala, že to môže vládam sťažiť ich úsilie znižovať emisie skleníkových plynov.

Paríž 11. apríla (TASR) - Obmedzenia vo svete pri exporte kritických materiálov sa za posledné desaťročie zvýšili viac než päťnásobne. Upozornila na to Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorá varovala, že to môže vládam sťažiť ich úsilie znižovať emisie skleníkových plynov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Z celkovej hodnoty globálneho exportu surovín, ako sú lítium, kobalt či takzvané prvky vzácnych zemín, sa pri zhruba desatine uplatnilo za toto obdobie minimálne jedno exportné obmedzenie, uvádza sa v štúdii OECD. "Reštrikcie tak môžu mať pomerne veľké ekonomické dôsledky," dodala organizácia.

Čo sa týka počtu obmedzení, najčastejšie ich v rokoch 2009 –2020 uplatňovali Čína, India, Argentína, Rusko, Vietnam a Kazachstan. Krajiny obmedzovali vývoz najmä prostredníctvom exportných ciel, menej už prostredníctvom priameho stanovenia stropu na objem vývozu. Ten je totiž v rozpore s podmienkami Svetovej obchodnej organizácie (WTO), zatiaľ čo vývozné clá nie.