Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

OECD znížila odhad rastu globálnej ekonomiky v tomto roku na 3,1 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Organizácia so sídlom v Paríži v najnovšej prognóze znížila odhad rastu svetovej ekonomiky v tomto roku na 3,1 % z 3,7 %, ktoré očakávala vlani v novembri.

Paríž 3. júna (TASR) - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) dnes znížila odhad rastu globálnej ekonomiky v tomto roku. Ale naďalej očakáva, že nízke ceny ropy pomôžu zabezpečiť postupné zotavovanie svetového hospodárstva aj napriek slabým investíciám. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rast globálnej ekonomiky podporujú svojou politikou aj centrálne banky veľkých vyspelých štátov s výnimkou USA. A zároveň silný dolár nahráva proexportne orientovaným ekonomikám so slabšou menou.

Organizácia so sídlom v Paríži v najnovšej prognóze znížila odhad rastu svetovej ekonomiky v tomto roku na 3,1 % z 3,7 %, ktoré očakávala vlani v novembri. V nasledujúcom roku sa podľa jej odhadu zvýši globálny hrubý domáci produkt (HDP) o 3,8 %.

Číne predpovedá v tomto roku spomalenie hospodárskeho rastu na 6,8 % z vlaňajších 7,4 % a v roku 2016 na 6,7 %.

Expanzia americkej ekonomiky, ktorá má za sebou slabý 1. kvartál, sa tento rok tiež spomalí, a to na 2 % z 2,2 % v roku 2014 a až na budúci rok ožije a jej výkon stúpne o 2,8 %.

Ekonomika eurozóny by vďaka nízkym cenám ropy a novému programu Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá spustila masívny nákup dlhopisov regiónu, mala tento rok vzrásť o 1,4 % a na budúci o 2,1 %.

Podpora centrálnej banky pomáha aj japonskej ekonomike. OECD odhaduje, že HDP Japonska stúpne tento rok o 0,7 % a v roku 2016 o 1,4 %.

OECD však znepokojuje slabá úroveň investícií, ktorá je dôsledkom pomalého zotavovania jednotlivých ekonomík a stále brzdí ich oživenie.

Na druhej strane, miera nezamestnanosti vo svete už klesla približne na 7 % a dosiahla tak zhruba rovnakú úroveň ako pred vypuknutím globálnej finančnej a hospodárskej krízy v roku 2008.

Ale eurozóna s výnimkou Nemecka stále bojuje s vysokou nezamestnanosťou. Podľa odhadu OECD v tomto roku klesne nezamestnanosť v regióne, ktorý platí eurom, na 11,1 % z vlaňajších 11,5 % a v roku 2016 sa zníži na 10,5 %. To je stále dvojnásobok úrovne v USA, kde by mala miera nezamestnanosti v roku 2016 dosiahnuť 5,2 % a v celom regióne OECD sa bude na budúci rok nezamestnanosť pohybovať okolo úrovne 6,6 %.

Medzinárodný menový fond (MMF) v januári znížil svoj odhad rastu globálnej ekonomiky v tomto aj nasledujúcom roku o 0,3 bodu na 3,5 % v roku 2015 a na 3,7 % v roku 2016. Spojeným štátom však fond zatiaľ stále predpovedá tento rok rast HDP o 3,6 %.