Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

OECD: Väčšina veľkých ekonomík zostáva pod úrovňami spred pandémie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V tomto roku sa očakáva prudký ekonomický rast. Podľa Svetovej banky a OECD bude expanzia nerovnomerná, pričom zaostávať budú menej bohaté krajiny a ekonomiky závislé od turizmu.

Paríž 30. augusta (TASR) - Väčšina veľkých svetových ekonomík ešte aj napriek zrýchleniu rastu v 2. kvartáli stále zostáva pod úrovňami spred pandémie ochorenia COVID-19, uviedla Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Hrubý domáci produkt v rámci OECD zostáva o 0,7 % pod úrovňou z konca roka 2019, čo bolo tesne pred začiatkom pandémie nového koronavírusu. A to aj napriek tomu, že HDP najvyspelejších ekonomík sveta skupiny G7 v 2. štvrťroku expandoval o 1,6 % po zvýšení o 0,4 % v prvých troch mesiacoch 2021.

Medzi ekonomikami skupiny G7 sú podľa OECD výrazné rozdiely. Od apríla do júna v medzikvartálnom porovnaní najprudšie vzrástol britský HDP o 4,8 %, keď v predchádzajúcom kvartáli sa znížil o 1,6 %. Nemecký HDP si polepšil o 1,6 %, zatiaľ čo rast kanadskej ekonomiky v 2. štvrťroku spomalil na 0,6 % z 1,4 %. Francúzsko a Japonsko zaznamenali len mierny rast o 0,9 %, respektíve o 0,3 %. Talianska ekonomika expandovala o 2,7 % a USA o 1,6 %.

Ekonomika Európskej únie aj eurozóny sa v 2. kvartáli zotavila, keď stúpla o 1,9 %, respektíve o 2 %, po poklese o 0,1 %, respektíve 0,3 %.

V porovnaní s posledným štvrťrokom 2019 sa spomedzi členov G7 nad predkrízovú úroveň dostali v 2. kvartáli len Spojené štáty (+0,8 %). Británia sa nachádzala nižšie o 4,4 %, Taliansko o 3,8 %, Francúzsko a Nemecko rovnako o 3,3 %.

V tomto roku sa očakáva prudký ekonomický rast. Podľa Svetovej banky a OECD bude expanzia nerovnomerná, pričom zaostávať budú menej bohaté krajiny a ekonomiky závislé od turizmu.