Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

OECD výrazne zhoršila vyhliadky svetovej ekonomiky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Svet podľa OECD platí vysokú cenu za ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá je humanitárnou katastrofou a pripravila o život tisíce ľudí a ďalšie milióny prinútila opustiť svoje domovy.

Paríž 8. júna (TASR) - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zhoršila vyhliadky globálnej ekonomiky. Hlavným dôvodom je vojna na Ukrajine. Nepočíta však so stagfláciou, akú svet zažil v 70. rokoch minulého storočia.

Svetová ekonomika tento rok vzrastie približne o 3 %, podobne ako v minulom roku, uviedla OECD vo svojom aktuálnom výhľade. Ešte v decembri počítala s expanziou o 4,5 %. OECD takisto zhoršila predpoveď pre budúci rok na 2,8 % z 3,2 %.

Svet podľa OECD platí vysokú cenu za ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá je humanitárnou katastrofou a pripravila o život tisíce ľudí a ďalšie milióny prinútila opustiť svoje domovy. Vojna takisto spôsobila prudký nárast životných nákladov, čo zasiahlo ľudí po celom svete.

Pred začiatkom vojny na Ukrajine globálna ekonomika smerovala k silnému, aj keď nerovnomernému zotaveniu z koronakrízy. Vojna a problémy dodávateľských reťazcov, ktoré ešte zhoršujú protipandemické reštrikcie v Číne striktne sa držiacej politiky nulového covidu, zastavili toto zotavovanie.

Rast bude slabší v takmer všetkých ekonomikách. Medzi krajiny, ktoré najviac zasiahla vojna, patria európske štáty pre svoju závislosť od dovozu energií a prílev utečencov. Zdraženie komodít však negatívne ovplyvňuje ekonomiky po celom svete, keďže zvyšuje inflačné tlaky a znižuje reálne príjmy.

OECD očakáva, že inflácia vyvrcholí v tomto roku na 8,5 % a na budúci rok sa spomalí na 6 %. Ešte v decembri počítala v tomto roku s 5 % a s 3 % v roku 2023.

OECD aj napriek slabšiemu rastu a vyššej inflácii považuje riziko stagflácie v štýle 70. rokov minulého storočia spôsobenej ropným šokom len za obmedzené. Predovšetkým rozvinuté ekonomiky podstatne menej energeticky intenzívne než v 70. rokoch, keďže motorom ich rastu sú služby. Okrem toho centrálne banky majú voľnejšie ruky pri boji s infláciou.

OECD očakáva, že ekonomika USA tento rok vzrastie len o 2,5 %, v roku 2023 o 1,2 % a nie o 3,7 %, respektíve o 2,4 %. Ekonomika eurozóny by mala tento rok expandovať o 2,6 % (decembrová prognóza: +4,3 %) a na budúci rok o 1,6 % (+2,5 %). Čínska ekonomika, ktorú tvrdo zasiahla nová vlna lockdownov, si v roku 2022 polepší o 4,4 % (+5,1) a o 4,9 % (+5,1 %) v roku 2023.