Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

OECD:Každý mesiac karantény ukrojí z rastu veľkých ekonomík 2 percentá

Na snímke generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Angelo Gurría. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Karanténa priamo zasiahne sektory, ktoré sa vo veľkých ekonomikách na hrubom domácom produkte (HDP) podieľajú až jednou tretinou.

Paríž 27. marca (TASR) - Každý mesiac zotrvávania veľkých ekonomík v karanténe ukrojí z ich ročného rastu 2 percentuálne body. Uviedol to šéf Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Ángel Gurría.

"Podľa našich odhadov karanténa priamo zasiahne sektory, ktoré sa vo veľkých ekonomikách na hrubom domácom produkte (HDP) podieľajú až jednou tretinou," uviedol Gurría v diskusii s lídrami 20 najväčších ekonomík združených v zoskupení G20.

"Počítame s tým, že každý mesiac karantény bude ekonomiky stáť dva percentuálne body z ich ročného rastu," dodal Gurría, ktorého citovala agentúra Reuters. Podľa odhadov OECD iba sektor cestovného ruchu čelí v tomto roku poklesu výkonu o 50 % až 70 % a ako dodal Gurría, mnoho ekonomík zaznamená recesiu.