Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

OECD: Ukrajinská kríza môže skresať globálny rast

Žena reaguje počas pohrebného sprievodu za dvoch ukrajinských vojakov v obci Staryči na západe Ukrajiny počas 21. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v stredu 16. marca 2022. Foto: TASR/AP

Aj keď Rusko a Ukrajina sa na celosvetovom hrubom domácom produkte (HDP) podieľajú iba 2 %, majú obrovský vplyv na energetické a komoditné trhy.

Paríž 17. marca (TASR) - Kríza na Ukrajine môže z rastu globálnej ekonomiky skresať tento rok viac než jeden percentuálny bod. Navyše na inflácii by mohla pridať 2,5 percentuálneho bodu. Uviedla to vo štvrtok Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Organizácia vo štvrtok uviedla, že v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu ubrala zo svojej pôvodnej prognózy rastu svetovej ekonomiky vyše percentuálneho bodu a inflačný výhľad posunula nahor o 2,5 percentuálneho bodu na zhruba 7,5 %. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a denníka The Guardian.

OECD pritom pôvodne očakávala, že svetová ekonomika vzrastie tento rok o 4,5 %. Aj keď Rusko a Ukrajina sa na celosvetovom hrubom domácom produkte (HDP) podieľajú iba 2 %, majú obrovský vplyv na energetické a komoditné trhy.

Najviac na vojnu na Ukrajine doplatí podľa organizácie eurozóna. OECD očakáva, že tohtoročný rast menovej únie bude o 1,4 percentuálneho bodu slabší, než predpokladala pôvodne. V predchádzajúcej prognóze počítala s rastom ekonomiky eurozóny o takmer 3 %.