Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Okolo 1000 holandských farmárov chce rokovať o vykupovaní fariem

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Vláda vlani v novembri vyjadrila nádej, že podpíše dohodu s 2000 až 3000 farmármi v rámci širšej schémy na zníženie emisií dusíka v poľnohospodárskom sektore.

Brusel/Amsterdam 5. januára (TASR) - Približne 1000 holandských farmárov sa zatiaľ prihlásilo na predbežné rokovania s predstaviteľmi vlády o možnosti vzdať sa svojich podnikov alebo presťahovať svoje podnikanie v rámci nového vládneho plánu vykupovania fariem, čo má pomôcť pri znižovaní emisií dusíka. Uviedol vo štvrtok spravodajský server DutchNews.nl.

Vláda vlani v novembri vyjadrila nádej, že podpíše dohodu s 2000 až 3000 farmármi v rámci širšej schémy na zníženie emisií dusíka v poľnohospodárskom sektore. Holandsko v tejto oblasti zaostáva za svojimi záväzkami danými na celoeurópskej úrovni.

Farmári chcú počas rokovaní hovoriť o zatváraní, presťahovaní sa na nové miesto, znížení veľkosti chovaných stád dobytka a tiež o technologickom pokroku, ktorý pomôže pri znížení znečistenia spôsobenom chovom dobytka.

Vláda minulý rok naznačila, že ak sa neprihlási dostatočný počet farmárov, ochotných pristúpiť na schému vykupovania fariem, tak úrady pristúpia k povinným výkupom.

DutchNews.nl pripomenul podrobnosti schémy dobrovoľných výkupov, v rámci ktorej by farmári mohli od štátu dostať až 120 % hodnoty ich fariem, ešte neboli dokončené.

Holandská agentúra pre hodnotenie životného prostredia (PBL) vlani v októbri uviedla, že predchádzajúce schémy výkupov, za posledných 25 rokov, znížili celkový počet kusov chovného dobytka len o niekoľko percentuálnych bodov.

Vláda predpokladá, že odstránením 2000 až 3000 chovov, vnímaných ako zdroje znečistenia zlúčeninami dusíka, sa príroda bude môcť zotaviť. Z dlhodobého hľadiska vláda zvažuje zavedenie dane z emisií dusíka v súlade s odvodmi, aké sa platia pri emisiách CO2. To by podľa vládnych plánov malo zatraktívniť prácu na farmách udržateľným spôsobom.

Vlani v lete vládne plány na zníženie emisií dusíka, čo v praxi znamená zníženie počtu fariem a chovných zvierat, narazili na protesty farmárov. Desaťtisíce z nich sa zúčastnilo na pouličných protestoch a na niekoľko dní dokázali zahatať dôležité diaľničné úseky a cestné komunikácie.

Vládny kabinet musí znížiť emisie dusíka, aby splnil nariadenia EÚ, ktoré od každej členskej krajiny vyžadujú ochranu chránených zón známych ako oblasti Natura 2000.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)