Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

V hladových dolinách dostanú štátnu pomoc za výhodnejších podmienok

Ilustračné foto Foto: TASR

Týka sa to okresov Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Kežmarok, Svidník, Sabinov, Vranov nad Topľou, Rožňava, Trebišov a Sobrance.

Bratislava 11. januára (TASR) – V tomto roku štát poskytne najmenej rozvinutým okresom Slovenska investičnú pomoc za zvýhodnených podmienok. Týka sa to okresov Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Kežmarok, Svidník, Sabinov, Vranov nad Topľou, Rožňava, Trebišov a Sobrance.

Pre investičné zámery v priemyselnej výrobe a cestovnom ruchu sa minimálna výška investície do dlhodobého hmotného a nehmotného majetku zníži na 200.000 eur, pričom najmenej 50 % musí byť krytých vlastným imaním. Hodnota investície na obstaranie nových výrobných a technologických zariadení, ktoré sú určené na výrobné účely, sa zníži na 30 % z celkovej hodnoty obstaraného dlhodobého hmotného a nehmotného majetku. Realizácia investičného zámeru v priemyselnej výrobe musí viesť k vytvoreniu najmenej desiatich nových pracovných miest a v prípade cestovného ruchu aspoň piatich nových pracovných miest.

Nová právna úprava pomoci, ktorú zaviedol vládny Smer-SD, definuje najmenej rozvinutý okres ten, v ktorom je miera nezamestnanosti vyššia ako 1,6-násobok miery evidovanej nezamestnanosti na Slovensku za aspoň deväť štvrťrokov počas predchádzajúcich 12 po sebe idúcich štvrťrokov. Aktuálne sa bude sledovať vývoj nezamestnanosti od 1. októbra 2012 do 30. septembra 2015. Aktuálny zoznam okresov v takzvaných hladových dolinách zverejnilo na svojom webovom sídle Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. V štvrťročných intervaloch ho bude aktualizovať. Informáciu zverejnila Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), na ktorú sa môžu podnikatelia v prípade záujmu o podrobnejšie informácie obrátiť.