Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

BURIAN: O ústavnej ochrane 2.piliera by sa mohlo diskutovať po voľbách

Jozef Burian, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Aj podľa lídra SaS Richarda Sulíka by sa mal druhý pilier ďalej vylepšovať a nie likvidovať, ako to robila doteraz súčasná vláda.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Druhý dôchodkový pilier potrebuje ústavnú ochranu. Zhodli sa na tom dnes politici v rámci diskusie Inštitútu sporenia a investovania.

"Druhý pilier potrebuje stabilitu a pokoj. Ústavný zákon by možno vytvoril predpoklad na to, aby skončili čiastočné politické prekáračky. Na to treba širšie politické zázemie," skonštatoval štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Jozef Burian. Predpokladá, že politici by mohli o tom začať diskusiu už v marci po parlamentných voľbách.

Aj podľa lídra SaS Richarda Sulíka by sa mal druhý pilier ďalej vylepšovať a nie likvidovať, ako to robila doteraz súčasná vláda. "V tom prvom by sme sa mali snažiť o maximálnu možnú mieru solidárnosti. V druhom pilieri by sa mali opraviť napáchané škody a nastaviť to tak, aby sa nediali zmeny. Pokiaľ je to možné, tak ústavnými zákonmi, aby sa budúci voliči mohli spoľahnúť, že keď si budú šetriť, základné schémy sa nezmenia," uviedol Sulík.

Ústavnú ochranu kapitalizačného piliera podporuje aj Ľudovít Kaník, ktorý je lídrom mimoparlamentnej strany Demokrati Slovenska-Ľudo Kaník. Ako pripomenul, od budúceho roka sa postupne začne zvyšovať sadzba na odvody do druhého piliera o 0,25 percentuálneho bodu. "Toto je vratké, keďže ide o bežný zákon, a preto je veľmi dôležitá ústavná ochrana. Treba odstrániť aj diskrimináciu sporiteľov druhého piliera pri minimálnom dôchodku. Nastavenie valorizácie dôchodkov v prvom pilieri," uviedol potrebné zmeny Kaník.

Dlhodobo niektoré zmeny v druhom pilieri kritizuje aj podpredseda Mostu-Híd Ivan Švejna. "Radi by sme zmenili tri veci. Po prvé možnosť programového výberu. Pokiaľ sa ľudia chcú dostať k peniazom, majú právo si to vybrať," tvrdí Švejna, ktorý chce tiež riešiť zvyšovanie príspevkov do druhého piliera. Zmeny by sa mali dotknúť aj krátenia dôchodkov.

Podľa podpredsedu strany Sieť Miroslava Beblavého by politici mohli v niektorých oblastiach nájsť kompromis. "Druhý pilier, ak má mať zmysel, tak musí byť nákladovo efektívny, teda 4-% druhý pilier môže fungovať, ale nákladová efektívnosť je niekde medzi 6 % - 9 %. Môžeme sa tam dostať tým, že zvýšime štátny príspevok, alebo tým, že ho zvýšime, ale bude aj nevyhnutné, aby tam ľudia niečo prispeli," tvrdí Beblavý.

Ústavnú ochranu dôchodkov podporuje aj podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA). "Budem veľmi rada, ak sa podarí túto debatu preniesť do celého spektra politických strán. V prvom pilieri nám prekáža otázka výpočtu dôchodkov. Veľmi nás trápi otázka starodôchodcov," doplnila Jurinová.

Časté zásahy do druhého piliera by sa nemali robiť aj podľa podpredsedu SNS Jaroslava Pašku. "Druhý pilier je súčasťou dôchodkového systému, ale vzhľadom na to, že dôchodkový systém bude čeliť otrasom aj zmenám, možno by bolo predčasné hovoriť, že to chceme stabilizovať ústavným zákonom. Celý systém vnímame otvorene. Dôchodcovia by mali mať dôstojné podmienky a tie mechanizmy, ktoré sa na to používajú, by k tomu mali smerovať," myslí si Paška.

Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku je nespravodlivý aj prvý pilier. "Dôchodkový systém financujú tí, ktorí majú deti, a toto sa nijako nezohľadňuje. Navrhujeme v prvom pilieri zvýšiť priamu medzigeneračnú solidaritu medzi rodičmi a deťmi. Rodičom sa prostredníctvom dôchodkového systému musí oplatiť, že mali deti. Musíme zvýšiť zásluhovosť rodičov," avizoval Brocka s tým, že KDH vo svojom volebnom programe navrhuje znížiť vek odchodu žien do dôchodku.