Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

OKS: ÚVO začal overovať údaje Váhostavu-SK v registri užívateľov výhod

Ondrej Dostál Foto: TASR/Martin Baumann

Mimoparlamentná strana OKS má podozrenie, že stavebná spoločnosť neuvádza v novozriadenom Registri konečných užívateľov výhod úplné a pravdivé údaje.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) začal overovať pravdivosť a úplnosť údajov o konečných užívateľoch výhod, ktoré zapísala spoločnosť Váhostav-SK do Registra konečných užívateľov výhod. Informoval o tom dnes predseda mimoparlamentnej OKS Ondrej Dostál s tým, že ÚVO začal konanie v tejto veci na jeho podnet zo začiatku decembra tohto roku.

Úrad požiadal podľa jeho slov Váhostav-SK o doručenie dokumentácie, na základe ktorej preverí údaje zapísané v tomto registri.

OKS má podozrenie, že stavebná spoločnosť neuvádza v novozriadenom Registri konečných užívateľov výhod úplné a pravdivé údaje. Od 1. novembra tohto roka totiž nadobudla účinnosť novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorá určuje firmám podieľajúcim sa na verejnom obstarávaní povinnosť, aby boli zapísané v Registri konečných užívateľov výhod.

"Ide o opatrenie, ktoré má odhaliť, ktoré fyzické osoby sa skrývajú za takzvanými schránkovými firmami s neprehľadnou vlastníckou štruktúrou, ktoré sú úspešné vo verejnom obstarávaní a dodávajú štátu tovary, služby či stavebné práce," vysvetlil Dostál.

Váhostav-SK však podľa neho uvádza v registri ako konečných užívateľov výhod len troch členov štatutárneho orgánu spoločnosti Finasist, ktorá je 100-percentným vlastníkom stavebnej firmy. Transparency International Slovensko (TIS) však zverejnila informácie o vlastníckej štruktúre a prepojeniach firiem vlastniacich Váhostav-SK.

"Ide o dve vetvy novozélandských firiem – jednu končiacu u jednej neidentifikovanej fyzickej osoby z Nového Zélandu a druhú končiacu u piatich identifikovaných fyzických osôb z Kostariky," vymenoval.

Súčet nepriamych podielov pri neidentifikovanej fyzickej osobe z Nového Zélandu predstavuje podľa neho spolu 26,71 % na základnom imaní Váhostavu-SK. Zákon pritom za konečného užívateľa výhod označuje aj fyzickú osobu, ktorej súčet nepriamych podielov dosahuje najmenej 25 % na základnom imaní. "Váhostav-SK však v registri túto fyzickú osobu z Nového Zélandu neuvádza," upozornil Dostál.

Druhá vetva novozélandských firiem v pozadí Váhostavu-SK končí podľa jeho slov u piatich fyzických osôb z Kostariky. Ani jedna z nich samostatne síce nemá nepriamy podiel na základnom imaní Váhostavu-SK nad spomínanou hranicou, súčet ich nepriamych podielov však predstavuje 26,81 %.

Dostál pripomenul, že aj na túto situáciu zákon myslí, a keďže týchto päť fyzických osôb z Kostariky vlastní spolu nepriame podiely na základnom imaní Váhostavu-SK nad 25 %, mali by sa považovať za konečných užívateľov výhod. Váhostav-SK ich však podľa predsedu OKS v registri tiež neuvádza.

V prípade, že sú Dostálove podozrenia pravdivé, mal by ÚVO podľa neho udeliť Váhostavu-SK pokutu od 10.000 do jedného milióna eur a zároveň mu zakázať účasť vo verejnom obstarávaní na dobu troch rokov.

Ešte po podaní podnetu na ÚVO stavebná spoločnosť Váhostav-SK uviedla, že je to len snaha Ondreja Dostála zviditeľniť sa pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. "Spoločnosť Váhostav-SK, rovnako ako iné spoločnosti, ktoré sa chcú zúčastňovať verejného obstarávania, si splnila svoju zákonnú povinnosť," uviedol vtedy hovorca firmy Tomáš Halán. Avizoval, že v prípade, ak sa ÚVO na spoločnosť obráti, poskytne mu všetky vyžiadané informácie.