Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

OĽaNO: Riešenie agrorezortu pre boj proti suchám prichádza neskoro

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Milióny eur vynakladané na výzvu, ktorá by mala systémovo bojovať proti suchám v poľnohospodárstve, mohli byť podľa Fecka ušetrené.

Bratislava 25. júla (TASR) – Zrušením Štátnej melioračnej správy sa závlahové systémy a odvodňovacie systémy dostali do bezprizorného stavu. Ak by bolo zákonom nariadené spravovanie týchto zariadení v zmysle dobrého hospodárenia, SR nemusí vynakladať milióny na to, čo kompetentní v minulosti zanedbali. Uviedol to poslanec Národnej rady (NR) SR za hnutie OĽaNO Martin Fecko, ktorý tak reagoval na opatrenia agrorezortu pre boj proti extrémnym suchám v poľnohospodárstve.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) v stredu na tlačovej konferencii predstavila výzvu, z ktorej môžu žiadatelia získať celkovo 22 miliónov eur na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu zavlažovacích systémov. Podľa Fecka táto výzva prichádza neskoro.

Závlahy sú pre poľnohospodárstvo veľmi potrebné, zdôraznil s tým, že v minulosti sa tieto systémy zanedbali. "Zrušením Štátnej melioračnej správy v 90. rokoch sa závlahové a odvodňovacie systémy dostali do bezprizorného stavu a nikto sa o vzniknutú situáciu nezaujímal," skonštatoval Fecko.



Zároveň k šéfke agrorezortu smeroval otázku, ako budú stíhaní tí, ktorí sú za daný stav zodpovední. "Má rezort prehľad o tom, aký je súčasný konkrétny stav závlahových zariadení po jednotlivých katastrálnych územiach? Kto ich využíva a na koľko percent?" pýtal sa ďalej.

Milióny eur vynakladané na výzvu, ktorá by mala systémovo bojovať proti suchám v poľnohospodárstve, mohli byť podľa neho ušetrené. "Ak by bolo zákonom nariadené spravovanie týchto zariadení v zmysle dobrého hospodárenia a zdravého gazdovského rozumu, nemusíme opätovne vynakladať milióny eur na to, čo kompetentní v minulosti zanedbali," myslí si Fecko.