Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Opatrenia rezortu pomohli stabilizovať situáciu s morom ošípaných

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Diana Semanová

Africký mor ošípaných v relatívne krátkom čase zasiahol veľkú časť územia Európy. Na území Slovenskej republiky je nákaza AMO naďalej lokalizovaná v dvoch okresoch Trebišov a Michalovce.

Bratislava 15. januára (TASR) - Od júla 2019 sa na Slovensku vyskytlo 35 prípadov afrického moru ošípaných (AMO) u diviačej zveri a 11 prípadov v chovoch domácich ošípaných. Zásluhou zvolených opatrení sa podarilo situáciu s nákazou AMO na Slovensku zastabilizovať. Situácia v zahraničí sa však rapídne zhoršuje a ohrozuje tým celé územie Slovenskej republiky. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vykonáva preventívne opatrenia v podobe chladiarenských zariadení určených na uskladnenie ulovenej diviačej zveri.

"Nákaza sa v zahraničí rapídne šíri. Aj keď sa mnohým zdá, že africký mor ošípaných je problémom východného Slovenska, upozorňujem, že nárazníková zóna je na celom južnom území. V tesnej blízkosti Slovenska, na území Maďarska, denne pribúdajú nové prípady. Len za posledný rok bolo v Maďarsku cez 1400 prípadov AMO. Šťastie praje pripraveným a preto robíme všetko preto, aby sme boli o krok pred africkým morom ošípaných a aby nás jeho výskyt nezaskočil," uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS).

Africký mor ošípaných v relatívne krátkom čase nekontrolovane zasiahol veľkú časť územia Európy. Na území Slovenskej republiky je nákaza AMO naďalej lokalizovaná v dvoch okresoch Trebišov a Michalovce. Posledný jedenásty prípad v chove domácich ošípaných bol z 19. augusta tohto roku, odvtedy sa mor vyskytol už len u diviačej zveri. K dnešnému dňu Slovenská republika eviduje ešte 35 prípadov u diviaka.

Najviac ohrozeným územím Slovenska je práve južná strana. V okrese Dunajská Streda žije až 25 % všetkých chovaných ošípaných na Slovensku. 

Podľa Jozefa Bíreša, ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, Slovensko je ohrozené najmä z juhu Maďarskom, zo severu Poľskom, kde posledný prípad výskytu je vzdialený len 45 km od Medzilaboriec, ale aj z východu Ukrajinou. Africký mor ošípaných bol len nedávno lokalizovaný aj neďaleko slovenských hraníc v Českej republike.

Situácia za hranicami Slovenska je však oveľa horšia a naďalej pribúdajú nové prípady. V okolitých krajinách len za rok 2019 zaznamenali okolo 6000 potvrdených prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac prípadov je potvrdených v Poľsku - cez 2100 prípadov a viac ako 1400 prípadov v Maďarsku. Práve tieto dve krajiny výrazne ohrozujú územie Slovenskej republiky. V bezpečí nie je ani územie susediace s Ukrajinou, kde sa už niekoľko prípadov AMO potvrdilo neďaleko hraničného územia so Slovenskom. V prípade domácich chovov ošípaných počet pozitívnych prípadov presiahol hranicu 1850 nákaz. Len v roku 2019 je tak evidovaných takmer 8000 prípadov AMO v okolitých krajinách.

Najväčším rizikom šírenia nákazy je prostredníctvom voľne žijúcej diviačej zveri. Na území Slovenskej republiky preto prebieha intenzívny lov diviačej zveri s cieľom obmedziť jej stavy a tým minimalizovať šírenie AMO do ďalších oblastí Slovenska. Od začiatku sezóny poľovníci znížili stavy diviačej zveri už o viac ako 65.815 kusov, čo je oproti predošlému roku viac o 14.846 diviakov.

Agrorezort poskytuje poľovníkom chladiarenské zariadenia za účelom realizácie nariadených veterinárnych opatrení. Distribúcia chladiacich boxov prebieha od augusta 2019. Za tento krátky čas Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky umiestnilo v poľovných revíroch na území Slovenska už 550 chladiarenských zariadení.