Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Opatrenia vlády sú pre menšie firmy likvidačné, tvrdia zamestnávatelia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Vládu kritizoval po ohlásenom prepúšťaní v automobilke KIA Žilina a znížení počtu pracovných zmien v bratislavskej automobilke Volkswagen združenie zamestnávateľov Klub 500.

Bratislava 28. januára (TASR) - Niektoré opatrenia vlády na podporu rastu platov a sociálnych benefitov pre zamestnancov sú pre menšie a stredné podniky takmer likvidačné a v prípade zhoršenia ekonomickej situácie budú mať za následok prepúšťanie zamestnancov, zhodli sa viaceré zamestnávateľské organizácie.

Vládu kritizoval po ohlásenom prepúšťaní v automobilke KIA Žilina a znížení počtu pracovných zmien v bratislavskej automobilke Volkswagen združenie zamestnávateľov Klub 500, podľa ktorého sú úsporné opatrenia v automobilkách dôsledkom tlaku vlády na podnikateľov. Viacerí analytici však prisudzujú úsporné opatrenia poklesu trhu s automobilmi či optimalizácii výrobných procesov. Ku Klubu 500 sa s kritikou podnikateľského prostredia na Slovensku pridali aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR či Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).

Podľa AZZZ sú na rozvoj a udržanie kvalitného podnikateľského prostredia potrebné zmeny ako napríklad zníženie daňového a odvodového zaťaženia, zlepšenie vymožiteľnosti práva, zníženie administratívnej záťaže, flexibilnejší Zákonník práce, ale aj systematické prepojenie vzdelávania s trhom práce. "Spomínané oblasti sú v zlom stave už niekoľko rokov a sú riešené iba čiastkovo a sporadicky," povedala hovorkyňa asociácie Miriam Špániková.

Ohlásené zmeny v automobilkách označil tajomník RÚZ Martin Hošták za príklad, keď nikým nekontrolovaný sociálny populizmus a realizácia kampane na úkor zamestnávateľov vedie v prípade spomalenia ekonomiky k znižovaniu stavov v jednotlivých firmách. "Musím sa stotožniť s názorom Klubu 500," povedal Hošták. Dopady zvýšených nákladov vyplývajúcich napríklad zo zavedení dovolenkových poukazov, zvýšení príplatkov za prácu nadčas a ďalších opatrení vlády, sa podľa neho môžu dotknúť ďalších spoločností alebo aj celého firemného sektora. "Práve tieto opatrenia majú účinok, v prípade, že dôjde k spomaleniu ekonomiky," dodal Hošták.