Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rusko je pripravené pripojiť sa k dohode OPEC, vyhlásil Putin

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Domnieva sa, že v súčasnej situácii je zmrazenie, alebo dokonca zníženie produkcie ropy, pravdepodobne jediným vhodným rozhodnutím na udržanie stability na svetovom energetickom trhu.

Moskva 10. októbra (TASR) - Rusko, najväčší svetový exportér energií, je pripravené pripojiť sa k dohode Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), či už sa bude týkať obmedzenia alebo zmrazenia produkcie. Vyhlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

“Rusko je pripravené pripojiť sa k spoločným opatreniam na obmedzenie produkcie a vyzýva aj ďalších exportérov, aby urobili to isté," povedal dnes Putin na úvod Svetového energetického kongresu v Istanbule. “Domnievame sa, že v súčasnej situácii je zmrazenie, alebo dokonca zníženie produkcie ropy, pravdepodobne jediným vhodným rozhodnutím na udržanie stability na svetovom energetickom trhu."

V Turecku sa dnes zišli ministri z krajín, ktoré sú najväčšími producentmi ropy, aby rokovali o spôsoboch, ako ukončiť dva roky trvajúce nadmerné zásobovanie svetového trhu komoditou.

Členom OPEC sa totiž v septembri v Alžírsku podarilo dosiahnuť predbežnú dohodu o znížení svojej produkcie. To je zmena v doterajšej politike ropného kartelu.

OPEC by chcel konečnú dohodu schváliť na svojom zasadnutí 30. novembra vo Viedni, dovtedy však musí vypracovať a odsúhlasiť všetky detaily.

Rusko dáva prednosť zmrazeniu ťažby pred jej znížením. Naznačil to dnes v Istanbule ruský minister energetiky Alexander Novak.

OPEC by nemala znížiť svoju produkciu ropy príliš rázne



Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) by nemala znížiť svoju produkciu príliš rázne. Vyhlásil dnes saudský minister energetiky Chálid Fálih na Svetovom energetickom kongrese v Istanbule. Informovala o tom agentúra Reuters.

Uviedol tiež, že je optimista a verí, že ropný kartel sa v novembri vo Viedni dohodne na obmedzení ťažby.

Členovia OPEC dosiahli totiž v septembri v Alžírsku predbežnú dohodu o znížení svojej produkcie, a to prvý raz od začiatku globálnej finančnej krízy pred ôsmimi rokmi. Saudský minister sa však domnieva, že ropný kartel by mal postupovať s rozvahou a správať s zodpovedne vzhľadom na svoje postavenie na svetovom trhu s komoditou. To znamená, že by nemal rázne zredukovať ťažbu, aby nespôsobil šok na trhu.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Minister uznal, že ceny ropy klesli príliš nízko, a to negatívne ovplyvnilo investície a spôsobilo vážne škody mnohým firmám, aj krajinám závislým od príjmov z ropy. Ale Saudská Arábia podľa neho nechce vyslať trhom zlý signál a spôsobiť im šok.

Minister Fálih tiež uviedol, že sa v najbližších dňoch stretne v Istanbule s ruským kolegom Alexandrom Novakom, aby s ním predebatoval postoj Moskvy k predbežnej alžírskej dohode OPEC. A v priebehu dvoch týždňoch by sa mala zísť technická komisia zložená z členov aj nečlenov OPEC.

OPEC začína v Istanbule so šnúrou stretnutí, ktorých cieľom je vypracovať detaily dohody o miernom znížení svojej produkcie, prvom od roku 2008. Plánované rokovania signalizujú, že ropný kartel sa vážne začína zaoberať nadbytkom ropy na trhu.

Podľa zdrojov z OPEC, v Istanbule však ešte žiadne rozhodnutie nepadne. Trhy očakávajú, že ropný kartel schváli konečnú dohodu o znížení ťažby na svojom zasadnutí 30. novembra vo Viedni.