Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

OPEC+ čelí dileme, svoju produkciu v októbri ale pravdepodobne nezmení

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ceny ropy majú za sebou najdlhšie trvajúci pokles od roku 2020, čo ohrozilo príjmy Saudskej Arábie a jej partnerov.

Viedeň 4. septembra (TASR) - Po ráznej redukcii ťažby ropy na začiatku pandémie ochorenia COVID-19 a následnom postupnom a pomalom zvyšovaní produkcie v priebehu dvoch rokov čelia Saudská Arábia a jej partneri z aliancie OPEC+ inému trhu. Po tlaku kľúčových spotrebiteľov, ako sú USA, v predchádzajúcich mesiacoch, aby zvýšili produkciu a pomohli tak skrotiť infláciu, prichádzajú obavy zo spomalenia globálnej ekonomiky. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Po nedávnych výkyvoch na trhu s ropou, vrátane poklesu ceny ropnej zmesi Brent o viac ako 20 % od začiatku júna, Rijád upozornil, že zníženie ťažby sa javí ako nevyhnutné.

Očakáva sa, že aliancia OPEC+, ktorú tvoria členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ich partneri na čele s Ruskom, sa dohodnú, že ponechajú produkciu stabilnú na stretnutí v pondelok 5. septembra. Napriek tomu saudský minister energetiky princ Abdulaziz bin Salmán často rád prekvapuje pozorovateľov a delegáti OPEC+ súkromne tvrdia, že všetky možnosti zostávajú otvorené.

Od minulého zasadania aliancie pred mesiacom, keď musela zvážiť výzvy amerického prezidenta Joea Bidena, aby otvorila viac kohútiky s ropou, sa veľa zmenilo.

Ceny ropy majú za sebou najdlhšie trvajúci pokles od roku 2020, čo ohrozilo príjmy Saudskej Arábie a jej partnerov. A zároveň Čína, najväčší dovozca ropy, vykazuje známky "alarmujúceho" spomalenia ekonomiky, zatiaľ čo USA sú na pokraji recesie. Medzitým došlo k obnoveniu jadrových rozhovorov, ktoré by mohli oživiť dodávky ropy z Iránu, člena OPEC.

Výsledné kolísanie cien ropy podnietilo saudskoarabského ministra bil Salmána, aby v auguste oznámil, že ceny kontraktov už neodrážajú realitu ponuky a dopytu, a že nové obmedzenia produkcie by mohli byť najlepším nástrojom na obnovenie rovnováhy na trhu. Toto posolstvo otvorene podporili kolegovia z OPEC+.

"Trh je v stave schizofrénie a toto vytvára typ trhu s jojo efektom," povedal princ v rozhovore 22. augusta. "OPEC+ má záväzok, flexibilitu a prostriedky, aby sa vyrovnal s takýmito výzvami," dodal.

Napriek tomu 16 z 20 obchodníkov a analytikov v prieskume agentúry Bloomberg predpovedá, že aliancia ponechá produkciu stabilnú v pondelok na online rokovaniach o ťažobnej politike.

V tomto odvetví panuje rozšírený názor, že situácia na globálnom trhu bude opäť napätá, keď sa v Číne zmiernia blokády, čo povedie k zvýšeniu dopytu po rope.

A zatiaľ čo dodávky z Ruska sa po jeho invázii na Ukrajinu zatiaľ ukázali ako prekvapujúco odolné, očakáva sa, že v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov budú slabnúť s nástupom sankcií Európskej únie (EÚ) začiatkom decembra. A nepokoje v ďalšom členovi aliancie, Iraku, a tiež v Líbyi, len podčiarkujú krehkosť globálnej produkcie ropy.