Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

OPEC+ musí znížiť ťažbu ropy minimálne o 500.000 barelov denne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tlak na ceny výrazne zvyšuje politika svetových centrálnych bánk, ktoré v úsilí zmierniť vysokú infláciu agresívne zvyšujú úrokové sadzby.

Bern 27. septembra (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci budú musieť v najbližších dňoch oznámiť zníženie produkcie ropy, aby zastavili súčasný pokles jej cien, za ktorým je silnejúci dolár a rastúce obavy z recesie. Uviedli to v utorok analytici švajčiarskej banky UBS.

"Ak ropní producenti nebudú reagovať a nestiahnu časť produkcie z trhu, dá sa očakávať, že tlak na pokles cien bude ešte rásť. Zoskupenie (OPEC+) by preto malo už v najbližších dňoch oznámiť zníženie produkcie minimálne o 500.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov)," dodali analytici UBS, na ktorých sa odvolala agentúra Reuters. Najbližšia schôdzka členov OPEC+ je naplánovaná na 5. októbra.

Ceny ropy sa v pondelok (26. 9.) prepadli na 9-mesačné minimum, keď na trhy stále viac vplývajú obavy z nástupu recesie. Tlak na ceny výrazne zvyšuje politika svetových centrálnych bánk, ktoré v úsilí zmierniť vysokú infláciu agresívne zvyšujú úrokové sadzby. V utorok sa však ceny komodity vrátili k rastu, keď zástupcovia OPEC+ nevylúčili, že budú musieť urobiť kroky na stabilizáciu cien.