Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

OPEC potvrdil svoju prognózu rastu dopytu po rope v roku 2021

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Produkcia v máji vzrástla o 390 000 barelov denne na 25,46 milióna barelov za deň.

Londýn 10. júna (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vo štvrtok nezmenila svoju prognózu a stále očakáva silné oživenie svetového dopytu po rope v roku 2021 pod vedením USA a Číny, hoci uznáva, že cestu z pandémie sprevádza neistota.

OPEC vo svojej najnovšej mesačnej správe naďalej predpovedá, že dopyt po rope tento rok stúpne o 5,95 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne, alebo 6,6 %.

Organizácia tak svoj odhad nezmenila už druhý mesiac po sebe aj napriek tomu, že oživenie ekonomiky v prvej polovici tohto roka bolo slabšie, ako sa očakávalo. A varuje tiež pred „značnými neistotami“ v súvislosti s pandémiou, ako je potenciálny výskyt nových variantov ochorenia COVID-19.

OPEC vo svojej mesačnej správe konštatuje, že zotavovanie globálnej ekonomiky sa oneskorilo v dôsledku novej vlny ochorenia COVID-19, ktorá viedla k obnoveniu blokád v kľúčových ekonomikách vrátane eurozóny, Japonska a Indie.

„Celkovo sa v druhej polovici roka očakáva oživenie globálneho ekonomického rastu, a teda aj dopytu po rope,“ pokračuje správa.

OPEC predpovedá rast globálnej ekonomiky v roku 2021 o 5,5 %, čo sa oproti minulému mesiacu nezmenilo, za predpokladu, že vplyv pandémie bude „do značnej miery potlačený“ začiatkom druhého polroka.

Ropný kartel sa v apríli dohodol na postupnom zmierňovaní ťažobných obmedzení od mája do júla a rozhodnutie potvrdil na stretnutí 1. júna. Väčšina limitov na ťažbu však zostane v platnosti aj po júli. Redukcia ťažby podľa OPEC viedla k dosiahnutiu rovnováhy na trhu.

Správa ukázala tiež zvýšenie produkcie ropy v rámci OPEC, čo odráža jeho rozhodnutie dodať viac ropy na trhy, ako aj zisky Iránu, ktorý je oslobodený od dobrovoľnej redukcie ťažby, keďže čelí sankciám USA. Produkcia v máji vzrástla o 390 000 barelov denne na 25,46 milióna barelov/deň, dodal OPEC.